Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас отбелязва 120 години на дипломатически отношения между България и САЩ

Снимка: Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ Бургас

С поредица от разнообразни събития на 30 и 31 май в Бургас ще бъде отбелязана 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. По този повод в черноморския град пристига и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Официалното откриване на тържествата е днес на открита сцена "Охлюва" с приветствия от кмета на Бургас Димитър Николов и посланика на САЩ в България и с блуграс и джаз концерт на американския квартет Barbaro.

Началото на дипломатическите отношения е поставено през 1903 г., когато българският княз Фердинанд приема акредитивните писма на Джон Б. Джаксън - пълномощен министър на САЩ за Гърция, Румъния и Сърбия, който става първият дипломатически агент на САЩ за страната ни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екопътека ''Ждрелото на река Ерма''

Очаква ни есенно слънчево време, минималните температури ще падат

В петък , 18 октомври , ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Минималните температури ще бъдат между 2° и 3°, по Черноморието до 6°- 8°, в София – около 0°...

публикувано на 17.10.24 в 19:45

България трябва да възстанови водещата си роля на Балканите

Президентът Румен Радев призова политиците и партиите да решат своите проблеми и да върнат България на Балканите “в един по-широк регионален план”. “Крайно време е да извадим главите си от пясъка, да престанем да се занимаваме с нашите..

публикувано на 17.10.24 в 16:15
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01