Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Черешова задушница почитаме паметта на починалите

Снимка: БГНЕС

На днешния 3 юни, събота преди Петдесетница, Българската православна църква отбелязва Черешова задушница. В този ден се почита паметта на починалите православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 3 юни.

На Задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, за да напомни за грижата за мъртвите. Опечалените по смъртта на свои близки посещават гробищата, палят свещи, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости".

Към поменалните трапези се добавят череши - най-популярният плод за този период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05

Институтът "Ройтерс": БНР е сред лидерите по доверие в България

Българската национална телевизия и Българското национално радио са лидери по доверие в новините сред 15 водещи български медии, съответно с 60% и 59%, доверие. Това показва годишният доклад – Digital News Report – за 2024 г. на Института..

публикувано на 17.06.24 в 19:45