Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът е готов да гласува новото правителство още на 6 юни

Николай Денков и Румен Радев
Снимка: БГНЕС

В кратка церемония Коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) върна на президента Румен Радев изпълнен втория мандат за съставяне на правителство. При връчването кандидат премиерът Николай Денков каза, че очаква президентът да издадете указ за гласуване на правителството в парламента и след това да има гладко прехвърляне на властта, както е по конституция. „Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, парламентът и президентската институция работят заедно", каза Денков.

"България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от българския народ, да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, както очакват всички почтени български граждани“, отговори президентът. Радев обеща да издаде указа възможно най-бързо и призова депутатите да гласуват по съвест без да се съобразяват с партийните разпореждания.

„В максимално кратки срокове трябва да се направи нормален бюджет, без този абсурден дефицит“, заяви Денков пред журналистите на входа на президенството.

Председателят на парламента Росен Желязков, заяви, че е готов да свика извънредно заседание на 6 юни за гласуването на правителството, ако указът излезе в понеделник.

Надуваеми булка, младоженец и свещеник посрещнаха ПП-ДБ пред сградата на президентската администрация. Малобройните протестиращи  от „Левицата“ бяха залепили на лицето на булката портрета на лидера на ПП Кирил Петков, а лицето на жениха бе изрисувана като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25