Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната библиотека в Сан Франциско вече има българска секция

Снимка: Facebook/RipniKalinke

"Първата по рода си секция с български книги в централния клон на държавната библиотека в Сан Франциско вече е факт!" – съобщи Генералното консулство на България в Лос Анджелис на страницата си във Фейсбук.

Официалното откриване събра на едно място ентусиасти и дарители на български книги за централния клон на държавната библиотека в Сан Франциско. Инициативата е осъществена по идея и с подкрепата на Българския културен център "Рипни Калинке" – неправителствена организация, създадена от сънародници през 2013 година с цел да популяризира българската култура и традиции и да обединява сънародниците ни на Западния бряг.

"По време на сбирката всеки един от нас препоръча различни събития, които да се организират в библиотеката и изразихме желанието си да направим сбирки с деца, на които да се четат български книги. БКЦ "Рипни Калинке", както и всички желаещи да се включат, ще организираме годишни  събития в библиотеката за емблематични дати за нас, българите, като 24 Май, Деня на будителите и други. Срещата ни продължи с разговори за нашите литературни приключения като ученици" – научаваме от публикация на сънародничката ни Соня Кирова от БКЦ "Рипни Калинке".

По думите ѝ, откриването на специалния библиотечен кът е преминало като истински празник по български – с рецитация на стихове на Иван Вазов и Христо Ботев, вкусна питка и специална изненада – пано, изработено от Росица Колева и дарено на библиотеката в Сан Франциско. Затова и "Българският културен център "Рипни Калинке" благодари на всички дарители на книги за библиотеката в Сан Франциско!".

С реализацията на тази родолюбива инициатива не свършват летните събития на сънародниците ни в тази част на Америка. На 10 юни българите в Сан Франциско ще могат да се включат в документалния пърформанс "Веднъж прекосиш ли океана" . В него театралният режисьор Мартина Новакова изследва емоциите на емигранта, реакцията му на чуждата културна среда и каква представа би искал да изгради за родната си страна.

По-рано същия ден ще се състои и празник на славянските култури, посветен на първоучителите св. св. Кирил и Методий. "Насладете се на красотата на нашите фолклорни танци и песни, които съхраняват духа и енергията на хората от България, Гърция, Русия и Украйна" – гласи поканата за събитието.

Текст: Елена Каркаланова

Снимки: Facebook/RipniKalinke

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36
Посланик Янко Йорданов

Български културен център отваря врати в Акра, Гана

Български културен център "Свети Кирил" ще бъде официално открит в Акра - столицата на Гана, научи Радио България от свои източници. Официалното откриване на центъра, който ще се намира на адрес: 10 Kakramadu Road Cantonments, Accra, е на 25 юни..

публикувано на 24.06.24 в 21:20