Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба припомня за нобеловия лауреат Сантяго Рамон и Кахал

Снимка: БТА

Изложба, посветена на 170-ата годишнина от рождението на носителя на Нобелова награда за медицина Сантяго Рамон и Кахал (1852 –1934 г.), беше открита днес в Централното фоайе на БАН в присъствието на испанския посланик у нас Алехандро Поланко и на председателя на академията акад. Юлиан Ревалски. Сантяго Рамон и Кахал е смятан за основоположник на неврологията, а илюстрациите му и днес се използват в учебниците по медицина.  

Експозицията обобщава световните открития, донесли на учения Нобеловата награда през 1906 г. и показва как приносът му е подпомогнал развитието на българската невронаука. Освен това паната разкриват всестранната му личност – той се е занимавал също с преподаване, рисуване, литература и фотография, превръщайки се в пионер на фотографските техники за оцветяване в Испания.


БНР подкасти:

Още от категорията

Панаир на езиците в центъра на София

Навръх Международния ден на преводача и по повод Европейския ден на езиците (26 септември), Градската градина в София се превръща в арена на Езиков панаир. На него ще бъдат представени осемнайсет езика, двайсет културни института, посолства и..

публикувано на 30.09.23 в 05:45
Кадър от филма „20 дни в Мариупол“

Счупено стъкло с форма на сърце или какво е истинското лице на войната – започва фестивалът „ОКО“

„Героите са сред нас, не само в приказките! Украйна е пълна с герои, но мнозина от тях са мъртви“ – така започва разговорът ни бесарабската българка Тетяна Станева , сценарист, режисьор и директор на Международния етнографски филмов..

публикувано на 29.09.23 в 10:45

България ще бъде достойно представена на Световния фестивал на културата във Вашингтон

Световният фестивал на културата се готви за своето четвърто издание, което тази година ще се проведе от 29 септември до 1 октомври във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ. Фестивалът се организира от Фондация "Изкуството да Живееш" с основател Гурудев..

публикувано на 29.09.23 в 10:15