Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-ия хоров фестивал в Балчик

Хор „Черноморски звуци“ - Балчик
Снимка: chernomorskizvutsi.com

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23 държави от Европа, Азия и Америка. Състояли са се 22 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор – в тях доскоро непознати хора, говорещи на различни езици, пеят заедно, обменят идеи, енергия и опит. Пет произведения са написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери именно в Балчик, изпълнени от интернационални фестивални хорове от над 200 певци.

Екипът на Сдружение "Музикален свят - Балчик" всяка година се стреми да надгражда форума с нови инициативи. Тази година участие ще вземат състави от пет държави – България, Полша, Нидерландия, а изпълнителите от Словакия и Израел ще се представят за първи път на сцената на фестивала. Очакват се и две хорови работилници, едната от които е нововъведение. Темата ѝ е "Движение и жест в хоровата репетиция", а ръководител – ас. Яна Делирадева от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", гр. Пловдив.

Изпълненията в рамките на фестивала в Балчик ще се оценяват от професионално жури, в чийто състав влизат изтъкнати български специалисти в сферата на хоровото пеене – Дарина Кроснева – диригент на Хора на варненските момчета и младежи, носител на престижни награди, дипломи и отличия от международни и национални конкурси и фестивали; Яна Делирадева – Диригент на хор "Детска китка", гр. Пловдив; и Валентина Георгиева – доктор по Музикознание, създател и артистичен директор на фестивала.

По традиция форумът се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на Община Балчик г-н Николай Ангелов.

От първото издание фестивалните концерти се излъчват онлайн и имат стотици хиляди гледания. Така ще бъде и тази година – можем да се насладим на всички концертни изпълнения в реално време на уеб страницата на фестивала.

Снимки: chernomorskizvutsi.com

БНР подкасти:

Още от категорията

Нели Рангелова – 45 години живот на сцената

„Чака ни път накрай света, да се срещнем с любовта. Не е лесно днес, всеки има своя спомен, от една любов, от един живот!“  Това са думи на Александър Петров, изпети от Нели Рангелова и Георги Христов в песента "Една любов" преди близо 30..

публикувано на 13.10.23 в 16:05

"Заклинание" е среща на две поколения – Петър Чернев и дъщеря му Яна

По случай 80 години от рождението на известния български поп певец и композитор Петър Чернев, точно на неговия рожден ден – 7 октомври – излезе нов вариант на песента му „Заклинание“. Спечелила трета награда на фестивала "Златният Орфей" през 1975..

публикувано на 12.10.23 в 10:15

"Дългият път към дома"

Вярна на родния си Бургас, Мария Мутафчиева ще отбележи и там с концерт две важни за нея събития, белязали 2023 г. – личния си юбилей и своите 30 години, отдадени на музиката. Неслучайно спектакълът е озаглавен "Продължавай да мечтаеш" – освен..

публикувано на 11.10.23 в 10:15