Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-ия хоров фестивал в Балчик

Хор „Черноморски звуци“ - Балчик
Снимка: chernomorskizvutsi.com

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23 държави от Европа, Азия и Америка. Състояли са се 22 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор – в тях доскоро непознати хора, говорещи на различни езици, пеят заедно, обменят идеи, енергия и опит. Пет произведения са написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери именно в Балчик, изпълнени от интернационални фестивални хорове от над 200 певци.

Екипът на Сдружение "Музикален свят - Балчик" всяка година се стреми да надгражда форума с нови инициативи. Тази година участие ще вземат състави от пет държави – България, Полша, Нидерландия, а изпълнителите от Словакия и Израел ще се представят за първи път на сцената на фестивала. Очакват се и две хорови работилници, едната от които е нововъведение. Темата ѝ е "Движение и жест в хоровата репетиция", а ръководител – ас. Яна Делирадева от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", гр. Пловдив.

Изпълненията в рамките на фестивала в Балчик ще се оценяват от професионално жури, в чийто състав влизат изтъкнати български специалисти в сферата на хоровото пеене – Дарина Кроснева – диригент на Хора на варненските момчета и младежи, носител на престижни награди, дипломи и отличия от международни и национални конкурси и фестивали; Яна Делирадева – Диригент на хор "Детска китка", гр. Пловдив; и Валентина Георгиева – доктор по Музикознание, създател и артистичен директор на фестивала.

По традиция форумът се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на Община Балчик г-н Николай Ангелов.

От първото издание фестивалните концерти се излъчват онлайн и имат стотици хиляди гледания. Така ще бъде и тази година – можем да се насладим на всички концертни изпълнения в реално време на уеб страницата на фестивала.

Снимки: chernomorskizvutsi.com

БНР подкасти:

Още от категорията

Балканска музика и артисти от световна величина на SoFestWinter в София

Фестивалът SoFest отново е тук, този път със своето зимно издание. От 17 до 19 ноември в Sofia Live Club в столицата, SoFest Winter ще ни срещне с най-доброто от балканската музикална сцена с три международни проекта, включващи артисти от световна..

публикувано на 17.11.23 в 10:15

Околосветско пътешествие с Живко Петров Трио и "On the way"

Пътят и посоката все по-често вълнуват джаз пианиста и композитор Живко Петров. Две години след като Живко Петров Трио (JP3) ни дадоха нова посока с албума "Change the way", сега е време за пътешествие до някои от най-вълнуващите места с новия "On the..

публикувано на 15.11.23 в 10:15

"В прегръдката на облак" – Момчил Колев прави завръщане като изпълнител

Композиторът на някои от най-нежните мелодии в съвременната поп музика – Момчил Колев, днес празнува рожден ден. На него дължим редица хитове от края на ХХ век до днес на изпълнители като Ирина Флорин ("Вятърът спи", "Докога", "В трето лице"), София..

публикувано на 14.11.23 в 10:15