Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин от Херсон: След инцидента нямаме връзка с българите в Новая Каховка

Юрий Паличев
Снимка: БТА

"След взривяването на Каховската ВЕЦ най-критична е ситуацията в окупираната украинска територия. Тежка е ситуацията в Новая Каховка, където живеят българи и са под окупация. След бедствието нямаме връзка с тях". Това каза пред БТА българинът Юрий Паличев от Херсон, член на управителния съвет на българското дружество в Херсонска област "Хан Кубрат".

По думите му всички от Херсон са евакуирани и са в безопасност. "Получих информация, че в едно от окупираните украински села - Саги, близо до град Олешки, нивото на водата е до 4 метра. Хората са на покривите на къщите. Няма как да им се помогне, обмислян е вариантът да ги спасят с лодки, но съществува опасност руснаците да стрелят по тях", каза още Паличев.

Българската общност в Херсонска област наброява близо 1100 души по данни от последното преброяване в Украйна  от 2001 г. Първите няколко български семейства в Херсон се заселват през 1785 г., за което свидетелстват материали от "Историята на заселването на Херсонска област в края на 18 началото на 19 век", съобщава БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петър Димитров

От 3 години няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици в цялата страна

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров не смята, че има проблем в разполагането на измервателните станции за качеството на въздуха. Адв. Димитър Площаков: Данните за чистота на въздуха не са обективни Преди седмица в..

публикувано на 20.10.24 в 14:11

Увеличават се случаите на трафик с цел трудова експлоатация

Жертвите на трафик от началото на годината наброяват 55 – от тях 41 са жени, съобщи Антоанета Димитрова от Националната комисия за борба с трафика на хора. По думите й, за поредна година въвличането по схемата lover boy остава водеща и е в основата на..

публикувано на 20.10.24 в 10:33

С "Динозавърско парти за деца" събират средства за Спасителен център за костенурки

На динозаврите е посветено щуро "научно" шоу за деца, което ще се проведе с благотворителна цел – в подкрепа на Спасителният център за костенурки в с. Баня в близост до защитената черноморска местност Иракли. Детското "Динозавърско парти"..

публикувано на 20.10.24 в 09:15