Тридневен празник на Горнооряховския суджук с дегустация на деликатеса и богата кулинарна програма събира гости от близо и далеч в Горна Оряховица. Градът е домакин на празника за 16-ти път и както обикновено, горнооряховският суджук ще се предлага като изсушен продукт или пък прясно изпечен на скара.
Местният деликатес се произвежда от едносортно качествено говеждо месо, с букет от характерни подправки, без добавени консерванти. Продуктът е сушен не по-малко от 15 дни, уточняват производители. Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) e вписан като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през 2011 година. Това е първото българско защитено географско наименование, съгласно европейската политика на качество. Три са месопреработвателните фирми у нас, които имат право да го произвеждат и изнасят в над 20 страни от Европейския съюз, където се радва на голям интерес.
Самият празник в Горна Оряховица започва в петък, 9 юни, с „Балканска вечер“, чийто старт ще даде DJ Jeryco. На откритата сцена до Летния театър ще излязат и самодейните състави от читалище „Братя Грънчарови-2002“. Официалното откриване на празника е в събота, 10 юни, с местни самодейни колективи, много игри и викторини, като музикалната програма ще продължи през целия ден. И тази година е обособен кът на занаятчиите с гостуващи майстори от съседни общини. Кулинарно ателие ще представя типични ястия от горнооряховския край - дрипави баници от село Върбица, погачи, наръсени с ароматни билки, а също и зрял фасул по горнооряховски. Празникът е повод за родови и приятелски срещи, за завръщане към корените и за откъсване от ежедневните проблеми, отбелязват организаторите.
Съставил: Гергана Манчева
В наши дни, както и в миналото, от ранната утрин на Бъдни вечер цари суетня в домакинствата покрай подготовката за най-важната вечеря в годината. Вечерята в очакване на Рождество е постна, но също така трябва да е богата и изобилна,а ястията – да са..
Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите решения? Отговор на въпроса търси новата експозиция "Готови ли сте за… разкази по Коледа“, с..
Игнажден е! На 20 декември почитаме паметта на св. Игнатий Богоносец. Според поверията от този ден започват родилните мъки на Божията майка и в народните песни се пее: "Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа". В календара на българите..
Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се..