Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Андреев представя сборник с песенни образци на тракийския фолклор

Снимка: Божидар Чолаков

Сборникът "Избрани песни от репертоара на Кичка Савова" представя 20 емблематични образци на тракийския фолклор, изпълнявани приживе от известната певица. Изданието ще се разпространява безплатно у нас – в учебните заведения, в които се изучава българска народна музика.

Появата му дължим на фондация "Кичка Савова", чиято основна мисия е да подкрепя младите участници в ежегодния Международен фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова" не само по време на конкурса, а и в по-нататъшното им развитие. Песните са обработени за глас и пиано от Георги Андреев, директор на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Композиторът ще представи сборника на 18 юни от 13 ч. в залата на Фолклорен ансамбъл "Тракия" – гр. Пловдив, непосредствено преди заключителния концерт на участниците в майсторския клас, ръководен от Дарина Славчева. Нека припомним, че Дарина е солистка на ФА "Тракия", преподавател е по фолклорно пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и преди всичко – една от най-талантливите ученички на Кичка Савова. Майсторският клас, който тя провежда за трета поредна година е за лауреати на международния фолклорен фестивал на името на Кичка Савова. Събитието, посветено на творчеството на народната певица, оставила ярка следа с богатия си репертоар и безрезервната си отдаденост на тракийската фолклорна традиция, тази година се проведе във втората половина на месец май. Сред лауреатите, включени в майсторския клас, са: Виктория Танева, Теодора Евтимова, Мария Христова, Пламена Манолова, Благовеста Георгиева, Йехая Димитрова, Невена Колева и Мария Кънчева. След представянето на сборника, даровитите деца ще изнесат своя гала концерт, с който по традиция завършва майсторският клас.


Информация: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10