Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църковна община в Кьолн и Бон ще почете Вси български светии

Снимка: Facebook / Българска Църковна Общност Кьолн-Бон

Света литургия на български език ще бъде отслужена в германския град Веселинг на 18 юни, когато православната църква почита Вси български светии, съобщи във фейсбук Българската православна църковна община "Свети Теодосий Търновски" в Кьолн и Бон. Литургията започва в 10:30 часа в храм "Св.св. Константин и Елена" в град Веселинг. 

Неделя на Вси български светии е най-новият, подвижен празник в църковния ни календар. Празнува се след неделя на Всички светии – първата след Петдесетница. Денят на Вси български светии е празник, на който православната църква отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани. Те са били хора на духа, като мнозина от тях са просияли в доосвобожденската българска история и като мъченици на вярата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20