Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработват ускорен график за изграждането на трети реактор в АЕЦ Козлодуй

АЕЦ Козлодуй
Снимка: БГНЕС

"Уестингхаус електрик" подписа с "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" договор за предварителни инженерни дейности за изграждане на нов реактор по технологията AP1000 на площадката на българската ядрена централа.

Договорът предвижда оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с американската технология и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ "Козлодуй" инфраструктура. На площадката работят два реактора с руска технология BBEP–1000 и има фундамент за трети реактор.

Съвместната работна група вече е започнала оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за работа, се посочва в съобщение на "Уестингхаус електрик".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55