Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор в парламента в София дали евродепутат предава българските интереси

Тошко Йорданов
Снимка: БГНЕС

Действията на евродепутата Илхан Кючюк избран от квотата на ДПС, който трябва да представлява България в Европарламента са национално предателство, каза в декларация от трибуната на българския парламент депутатът Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. Според Йорданов Кючюк, който е докладчик в Европарламента за Северна Македония, е премахнал от проектодоклада за напредъка на страната към ЕС поправка 18, в която влизат всички двустранни въпроси между Скопие и София.

„От тази трибуна народни представители като Тошко Йорданов говорят открити лъжи без да се позовават на факти“, отговори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Междувременно германският бундестаг гласува, че Скопие трябва да коригира конституцията на Северна Македония, както е договорено с България и да признае българското малцинство, за де се ускори интеграцията на страната в ЕС. В решението на управляващата в Германия коалиция изрично се признава съществуването на македонски език, култура и идентичност. Евродепутатът Андрей Ковачев определи решението на Бундестага като странен феномен. "Аз нe съм чувал за друг подобен феномен на нашата планета, където една държава да е толкова несигурна в своята идентичност, език и култура, че да трябва да моли друга държава с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността. Нашите колеги, съседи и приятели в Скопие не би трябвало да се притесняват от това, че имат съвременна идентичност, език и култура, но аз разбирам, че те искат да покажат някаква историческа последователност или исторически контуитет, който е различен от българския. Това е основата на нашия проблем, от там идват и дискриминацията, и говора на омразата, и всички проблеми, които имаме. Те не са двустранни проблеми, те са проблеми, свързани с основни човешки права и европейски ценности“, казва Ковачев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Идва слънчево и топло време, ще превалява само над планините

В четвъртък, 6 юни, още в сутрешните часове валежите ще спрат над цялата страна. През деня ще е слънчево. След пладне, главно над планините ще се заоблачава и превали. Минималните температури ще са между 14 и 21°, в София 14°. Максималните..

публикувано на 05.06.24 в 20:35
Людмила Петкова

Националната детска болница ще бъде готова през май 2028 г.

Според одобрения от служебния кабинет график Националната детска болница ще бъде готова през май 2028 г. – с девет месеца по-рано от първоначалните намерения, съобщи служебният финансов министър Людмила Петкова. Осигурени са 100 млн. лв. от..

публикувано на 05.06.24 в 19:15

България днес - 5 юни 2024 г.

България е в очакване на изборната неделя! Освен актуална информация за предстоящия вот за Народно събрание и избор на евродепутати, в „България днес“ на 5 юни ще чуете още полезна информация за транзитната Виза тип С. Предстоят ни и две..

публикувано на 05.06.24 в 19:00