Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на традиционните занаяти се провежда в Пловдив

Снимка: БТА

За поредна година Регионалният етнографски музей в Пловдив събра майсторите занаятчии - "живи човешки съкровища" за участие в ХV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти. В двора на музея е оформена истинска чаршия от занаятчийски работилници. Посетителите могат да се запознаят със занаяти като тъкане на вертикален стан, изработка на плъсти, кене, везба, рисуване върху коприна и др. До петък (30 юни) ще има демонстрации на дърворезбари, кошничари, ковачи, ножари и др. Специален акцент на тазгодишната седмица е занаятът бижутерство с различни материали и техники.

Със съдействието на Фондация "Стойна Кръстанова" гости на събитието ще са представители на групата за старинна бродерия бути (boutis) от Перн-ле-Фонтен, Франция. От далечен Китай идват майстори, които ще демонстрират три местни занаятчийски школи. Едната ще ни запознае с художествени техники, свързани с изрязването и гравирането на хартия, втората е специфичен тип бродерия в стил Шу и третата с изработването на красиви хвърчила от хартия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00

Вече 30 години обучение на френски език предлага Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Дарителството и визионерството по отношение прогреса на родната наука и просвета е белязало развитието на висшето образование в България. Благодарение на предприемаческия дух и родолюбието, което пази у себе си през десетилетията в странство, Евлоги..

публикувано на 17.06.24 в 11:50

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56