Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберто Фонсека и хор "Нови български гласове" ни водят "Отвъд нотите"

Снимка: Facebook / New Bulgarian Voices

Поредна среща на българската народна музика с чужди музикални традиции – в случая кубински – ни предлага съвместният проект "Отвъд нотите" на номинирания за награда "Грами" пианист Роберто Фонсека и носителите на "Латино Грами" певици от хор "Нови български гласове" с диригент Георги Петков. След успешното премиерно представяне на проекта във Франция на фестивала Jazz In Marciac, българската публика също ще има възможност да премине "Отвъд нотите" в концерти на 30 юни в Лятно кино "Орфей" в Пловдив, на 2 юли в Летния театър във Варна и на 4 юли в зала "България" в София.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" – Програма "Възстановяване и развитие на частни организации".

Роберто Фонсека
Интересът на познатия и от участието си в Buena Vista Social Club Роберто Фонсека към българския фолклор се заражда отдавна – още през 2008 г., когато след свой концерт в зала "България" пианистът остава за няколко дни в София и се потапя в интонационната среда на страната ни.Спечелен от неравноделните ритми и разнообразието на фолклорните ни традиции, още тогава Роберто Фонсека решава да направи съвместен проект с български вокален състав. Няколко години по-късно намира този състав в лицето на хор "Нови български гласове". Според диригента Георги Петков това е първата подобна комбинация на кубински джаз с български фолклор, претворени в магична музика. 

Чуйте какво още разказа той за съвместната работа с Роберто Фонсека и съчетанието на ритми от двата края на света:

Убедете се в изключителността на тази колаборация като чуете "Девойко мари хубава", създадена по едноименната българска народна песен по изричното желание на Роберто Фонсека. 

Редактор: Диляна Трачева

Снимки: ЕПА/БГНЕС,  Facebook / New Bulgarian Voices

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15