Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Анжел Вагенщайн

Снимка: БГНЕС

На 100-годишна възраст почина режисьорът Анжел Вагенщайн, съобщи във Фейсбук Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България "Шалом".

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив в семейство на сефарадски евреи. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 години. Включва се активно в дейността на антифашистка бойна група. По Закона за защита на държавата е въдворен в „еврейски трудов лагер“ в Македония. Бяга от лагера и става комунистически партизанин. След бойна акция е арестуван и осъден на смърт. Поради непълнолетие присъдата му не е изпълнена.

След 9 септември 1944 г. завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. Филмът по негов сценарий „Звезди“ от 1959 г. на режисьора Конрад Волф - брат на митичния шеф на ЩАЗИ Маркус Волф, е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. Сред най-известните сценарии на Вагенщайн са за филмите „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“ и „След края на света“.

Преди 1989 г. е член на дисидентския Комитет за защита на Русе. Един от 12-те интелектуалци, поканени на закуска от президента на Франция Франсоа Митеран във френското посолство в България през януари 1989 г. Участник в Кръглата маса от страна на БСП. Народен представител в VII Велико народно събрание от листата на БСП (1990 – 1991).

През 90-те години се отдава на писателска дейност и публикува романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Книгите му са преведени на много езици, включително френски, английски, руски, немски, испански и италиански. Носител е на френското звание „Офицер на Ордена за заслуги към нацията“. Романът „Сбогом, Шанхай“ става носител на Наградата за европейска литература Жан Моне (2004).

През 2003 г. Анжел Вагенщайн е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен. Отличен е и с Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30

Продължава договарянето, как да се разпределят парите за висшите училища

Служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища, съобщи правителствената пресслужба. Двете постановления за отпускане на средствата, за които служебният премиер Димитър Главчев пое ангажимент пред..

публикувано на 20.05.24 в 11:46

Когнитивно нетърпение, ниска самооценка, чалга култура… какъв е проблемът с децата ни?

Близо 10 на сто от 11-годишните у нас поне два пъти в живота си са били… пияни, 18% от момчетата и 13% от момичетата са пушили тютюневи цигари, а цели 19% от 15-годишните са употребявали канабис, сочи международно изследване на здравното..

публикувано на 20.05.24 в 11:45