Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничните

| обновено на 03.07.23 в 17:21
Снимка: БТА

Най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията на бедност, но това ще стане догодина, заяви финансовият министър Асен Василев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда държавния бюджет. По отношение на болничните стана ясно, че от 2024 г. работодателите ще плащат само първите два дни от тях, а не както е сега първите три. С новия бюджет се предвижда да бъде запазен размерът на минималната работна заплата от 780 лв., но майчинските за втората година се увеличават със 70 лв. и се изравняват с минималното възнаграждение. На заседанието беше изтъкнато още, че от 2022 г. се събира информация за истинските доходи на хората, а не само за облагаемите и върху нея ще се правят сметките за догодина. 

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи макар и не единодушно бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване, както и държавния бюджет за 2023 г., съобщи след срещата финансовият министър Асен Василев. Той добави, че държавният бюджет е в представените рамки - 3% дефицит, 1,8% ръст на икономиката, 8,7% инфлация, запазени социални плащания и политика по доходите на служебния кабинет, която е надградена, прецизирани капиталови разходи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Мащабен форум на Google в София

В София днес ще се проведе мащабен форум на технологичния гигант Google, който ще бъде открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За участие в събитието в страната ни..

публикувано на 16.05.24 в 07:10

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00