Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият главен прокурор Иван Гешев създаде гражданско движение

Снимка: Facebook/ Иван Гешев

„Справедливост за България“ е най-новото гражданско движение, което изгрява на политическата сцена. Неговото създаване обяви лично бившият главен прокурор Иван Гешев, в излъчване на живо във Фейсбук. Засега то не е партия, защото Гешев все още не е освободен от длъжността и няма право да участва в политиката. Целта на движението ще е независима съдебна власт, защитена от престъпни политически посегателства, а мотото му ще е "Бог, Отечество, Семейство", подчерта в изявлението си бившият главен прокурор. В мотивите за създаването на движението Гешев изтъкна, че „никой вече не мисли за България и за народа“ и че „това не може да бъде търпяно повече“, защото „децата ни няма да останат тук“. Гешев увери, че дължи отговори на всички зададени от гражданите въпроси и ще ги даде по време на поредица от лични срещи из цялата страна.

„Сдружението ще бъде гражданско, родолюбиво, основано на християнската етика и българските традиционни семейни ценности – изтъкна още Гешев. - Смятам, когато бъде приета оставката ми, да застанем заедно с всички, които споделят тревогата за бъдещето на България, заедно в името на консервативните ни ценности.”

Според Гешев, вече е „крайно време да се осъществи наистина български политически проект, а не такъв на посолствата, които манипулират държавата ни. Той изтъкна, че за него “е най-важен прекият контакт с хората“ и добави, че управляващата класа винаги е искала да ограничи правата на гражданите, но в „такова унизително положение, каквото е днес, България никога не е била. В изказването си Гешев нарече народното събрание убежище на престъпници с имунитети, където „едни се изпраха, други се докопаха до властта“. Затова целта на движението „Справедливост за България“ е да бъдат възстановени мажоритарните избори и справедливостта, която според Гешев е смазана от престъпния модел на управление. Българите трябва да изпитват чувство за национална гордост и да са убедени, че Европа работи за Отечеството, а не за задкулисните евро чиновници, посочи още бившият главен прокурор.

На въпрос от аудиторията във Фейсбук, свързан със съдебни дела с висок обществен интерес като Барселонагейт и защо именно сега се задейства работата по случая, Гешев призна, че наистина има усещане сред хората, свързано със забавянето на тези и някои други дела:

„Правосъдието е тежък и сложен процес и не само в България, а в целия ЕС сериозните дела, продължават с години, посочи бившият главен прокурор. – По всичките обаче е работено активно и, може би, вече е времето за обратното броене. Искам да напомня, че службите за сигурност и МВР разкриват престъпленията, информират прокуратурата, а тя внася обвинителен акт в съда, където извършителите да бъдат осъдени. Ако МВР или службите не разкрият престъпление, няма как прокуратурата да си свърши работата, а съдът да осъди съответно лице за дадено деяние. Важният въпрос обаче е защо хора като Кирил Петков, Христо Иванов и други около тях, допреди месеци лягаха и ставаха с въпроса за къщата в Барселона, чекмеджетата и Бойко Борисов, а днес задават въпроса защо сега? Това показва безпринципност и че ги интересува единствено властта.“

Гешев призова хората да си отговорят на въпроса защо преди той да стане главен прокурор, не са били внасяни обвинения срещу хора, изградили си с годините статут на недосегаеми, не е бил решен проблемът с битовата престъпност, телефонните измами и други. Той беше категоричен, че случващото се с него в момента е следствие именно от свършеното по време на неговия мандат.

Запитан дали съществува връзка между него и бизнесмена Васил Божков и възможно ли е той да спонсорира бъдещата партия, Иван Гешев отговори, че това не е вярно. По думите му, връзката му със споменатия бизнесмен е свързана с това, че докато е бил главен прокурор, на Божков са повдигнати 19 обвинения. Гешев допълни, че тези, на които ще разчита, ако реши да прави партия, ще са българските граждани, които са отвратени от политиката и смятат, че посоката отдавна е загубена, но все още искат да живеят в България, заедно със своите деца.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06