Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако не знаете, да ви припомним…

Из историята на Радио България и предаванията за чужбина на БНР

Знаете ли, че „Тук е Радио София!“ прозвучава в световния ефир чрез късите вълни пет години, преди светът да чуе за „Гласът на Америка“ и една година след началото на предаванията за чужбина на Би Би Си? 

Това става през 1936 година, а Петър Увалиев е един от първите водещи на първата чуждоезична емисия на националното радио – на италиански език. Следват половинчасови предавания на английски, немски, френски и български за сънародниците ни по света.

Правоприемникът на предаванията за чужбина програма „Радио България“ пази спомена за онова време, в което предава емисии на 12 езика 53 часа в денонощието, а според проучване на самото Би Би Си, Радио България е на първо място по слушаемост на Балканите, припомнят ни архивите на в. „Труд“ от 3 юни 1996 г., съхранявани в Справочната редакция на БНР.

Пак оттам узнаваме, а и по-опитните ни колеги в Радио България помнят, че президенти, министър-председатели и външни министри с охота са давали интервюта за програмата на БНР за чужбина, впоследствие използвани и от програмите, насочени за българска аудитория – „Хоризонт“ и „Христо Ботев“. Така например, Франсоа Митеран за първи път е звучал в програмата на френски език на Радио България още през 1976 г., като лидер на социалистическата партия, а по-късно, през 1994 г. – и като президент. В предаванията на немски език са участвали федералните канцлери Хелмут Кол и Хелмут Шмидт, Вили Брандт – като председател на Германската социалдемократическа партия, а Франц Йозеф Щраус е дал последното си интервю месец преди да почине именно за Радио България. Джеймс Бейкър, Лорд Карингтън и съпругът на английската кралица принц Филип са между най-известните интервюирани за предаванията на английски, а Алдо Моро и Ламберто Дини – на италиански. Фидел Кастро е звучал в емисиите на испански език. 

В зората на демократичния ни преход, български политици, владеещи чужди езици, също са чести гости в предаванията на Радио България, пише в. „Труд“ в изданието си от 3 юни 1996 г. Георги Пирински, Филип Боков, Румен Гечев, Филип Димитров са се изявявали на английски, Желю Желев – на френски, Стефан Савов и Симеон Сакскобурготски – на испански. А Елена Поптодорова е участвала в предаванията на Радио България на английски, френски и италиански.

Действителността днес е различна, но Радио България продължава да създава интернет програма и друго дигитално съдържание на 10 чужди езика (английски, немски, френски, испански, руски, турски, гръцки, сръбски, албански и румънски), както и на български - за българите по света. Програмата ни на турски език звучи и ефирно, в районите със смесено население в страната, за хората, чийто майчин език е турският.

Съставил: Красимир Мартинов

Снимки: predavatel.com

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България днес - 10 май 2024 г.

В "България днес" на 10 май говорим за началото на предизборната кампания в България и коментираме резултатите от изборите в Република Северна Македония в български контекст. Поздравяваме учителите и учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил..

публикувано на 10.05.24 в 19:00