Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пътуване по посока на сянката“ на Яна Букова - предложение за лятно четиво в европейската общност

Снимки: Facebook/ Яна Букова

Постоянното представителство на България в ЕС препоръчва на европейците да прочетат през лятото романа "Пътуване по посока на сянката" на Яна Букова. Предложението е в рамките на съвместна инициатива "Читателите на Европа" между Библиотеката на Европейския съвет и постоянните представителства към ЕС, като целта е да се насърчат литературните навици на европейците.

Вече четвърта година постоянните представителства към ЕС са поканени да препоръчат книга от своята страна за лятото, а темата на тазгодишната кампания е "Жените автори". Жанрът се избира от съответното постоянно представителство и може да бъде творба на изгряваща авторка, сборник на известна поетеса или фентъзи.

В препоръчаната книга на Яна Букова главните герои са осем, като всеки от тях има своята завършена житейска история, мотивация, вътрешни страхове и желания. Историите са свързани, но са написани фрагментарно и читателят трябва да помисли как нишките ги свързват. Истории за смърт и любов, за жестокост и милост. Романът, който предлага българската дипломатическа мисия е описан като красиво и болезнено четиво, в което авторката Яна Букова проявява изключителна способност да описва необикновените неща.

Освен "Пътуване по посока на сянката", Букова има два издадени сборника с разкази и четири стихосбирки, сред които "Записки на жената призрак" (2018), отличена с Националната награда за поезия "Иван Николов". Книгата излиза по същото време и в Атина, но под друго заглавие. 

Творбите на авторката са превеждани на няколко езика.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25