Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църногорският манастир отново е домакин на събора „В Сърцето на Граово“

Снимка: БГНЕС

Поляните на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ край с. Гигинци, Западна България, отново събират гости от цялата страна за празника на граовските фолклор, традиции, бит, култура и дух „В сърцето на Граово“. Съборът се провежда всяка година през вторите почивни дни на юли. Местните хора определят Църногорския манастир като „сърцето на Граово“ и точно с това име неслучайно беше наречен и масовият народен събор, състоял се за първи път през 2018 година.

По традиция, от учредяването си насам  Църногорският събор започва със среща на духовници,  висши държавници, архиереи от БПЦ, представители на културните, политическите и бизнес средите. И тази година традицията ще бъде спазена, като темата на форума е „Пътешествие, което се прави само с един багаж – Сърцето“. Фокусът е върху действителните възможности за туризъм – маршрути и пътеки за културно-исторически, поклоннически и религиозен туризъм и местата за настаняване в региона. 

Домакин на събитието е архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, който изтъкна, че за петото издание на събора ще има жива музика за хорото, която ще следи тези, които играят и според тях ще бъде свиренето и продължителността. Ще има и още много изненади.

Събитието се провежда съвместно с Министерство на земеделието, Обединени български животновъди, Общините Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Фейсбук / Посолство на Република България в Япония

Работилница за бродиране на българска шевица в Япония

Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...

публикувано на 16.05.24 в 08:10

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

Изложба разказва за култа към бога-слънце и богинята-майка по нашите земи

Гостуващата изложба “Богове, символи и древни знаци” от Регионален исторически музей –  Враца ще бъде открита на 11 май от 11 часа в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при..

публикувано на 11.05.24 в 06:15