Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещи на Володимир Зеленски на българска земя

| обновено на 06.07.23 в 16:44
Снимка: Пресслужба на МС

"Темите сигурност и отбрана бяха акцент на срещата между премиера Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и президента на Украйна Володимир Зеленски. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ." Това написа в профила си във Фейсбук Габриел след среща в Министерския съвет с президента на Украйна Володимир Зеленски, който е на еднодневно посещение в България по покана на министър-председателя Николай Денков.

Визитата на Володимир Зеленски е първата в Югоизточна Европа от началото на войната на Русия в Украйна. От българска страна до момента е осъществено едно официално посещение в нападнатата държава – на премиера Кирил Петков през април м.г.
 

В Министерския съвет премиерът на България Николай Денков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха Съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.


Министрите на енергетиката на България Румен Радев и на Украйна - Герман Галушченко, подписаха меморандум между министерствата на енергетиката на България и Украйна за сътрудничество в областта на енергетиката.

"България, благодаря за подкрепата и защитата на нашите хора. Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е противник на геноцида, който води Русия срещу нашата страна, независимост, свобода и хора", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместен брифинг с премиера Николай Денков в Министерския съвет. 

"Посещението на Зеленски разделя обществото, две трети не го приемат за нормално", коментира пред БНТ Борислав Гуцанов от БСП. Според него най-голямата опасност е въвличането на България във военния конфликт.Премиерът Денков подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна по пътя към НАТО и ЕС. Той посочи, че България е готова да участва в следвоенното възстановяване на Украйна с експертиза и материална помощ. "

Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа", каза Денков. Той напомни също, че на украинска земя се намира най-голямата българска етническа общност зад граница.


Володимир Зеленски беше приет и от българския си колега Румен Радев, който изрази солидарност с народа на Украйна и с жертвите на войната. Българският президент напомни, че още в първите месец България е подала ръка на хиляди граждани на Украйна, и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава. Според Радев конфликтът в Украйна няма военно решение и затова е необходимо да се полагат последователни усилия за деескалация и търсене на мирно решение със средствата на дипломацията. 

Той заяви, че не подкрепя да се предоставят български въоръжения на Украйна, тъй като това би въвлекло страната ни във военния конфликт, а така също ще доведе до отслабване на способностите на въоръжените сили на България. "Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. Ваше право е да изразявате тази позиция, но украинците трябва да се защитават, за да не дойде войната в България, Полша или на друго място", отговори Зеленски.

В петък, 7 юли, Зеленски ще пътува до Истанбул, където ще обсъжда с турския президент Реджеп Ердоган черноморската зърнена сделка и развитието на войната в Украйна, съобщи турската Анадолска агенция.

Снимки: БТА, БГНЕС






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30