Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път след Студената война се подготвят планове в случай на нападение от изток

Снимка: скрийншот/БТА

България е заложила още през 2024 г. да има разходи за отбрана в размер на 2% от БВП, а по-следващата да бъдат още по-високи. Това каза премиерът Николай Денков преди започването на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Коментирайки новия регионален отбранителен план на НАТО за Черно море, той отбеляза, че за първи път след Студената война се правят такива планове, които да подготвят държавите при евентуално нападение от изток. "Важно за нас е да надградим капацитета, който имаме днес и този капацитет да бъде интегриран с капацитетите на съседните държави - Румъния, Турция - и също така с капацитетите на другите натовски държави", добави премиерът. 
Той също така каза, че очаква Алиансът да даде на Украйна ясна перспектива за членство, когато бъдат налице съответните условия за това.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02
Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01