Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 11 юли вечерта над България с тътен и блясък е прелетял метеорит

Снимка: Facebook/БНР - Радио Видин

Метеорит прелетя над България и се взриви в атмосферата над Румъния. На 11 юли в 21.49 метеоритът е бил забелязан над София. Информацията за паднал метеорит беше потвърдена от Националния център по метеорология и хидрология, както и от Министерството на вътрешните работи. Най-интензивно е било явлението придружено от силен блясък и тътен над Северозападна България.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията във Видин Петър Коцин пред БНР. По данни на румънските власти, става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал на тяхна територия.

Това е така наречената падаща звезда с по-големи размери. Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти, коментира пред БНТ Любомир Илиев от Института по астрономия в Българската академия на науките. По думите му явлението се нарича болид.

Доц. Никола Петров от обсерваторията в Рожен каза пред "Нова телевизия" че метеоритът е прелетял и е наблюдаван над територия с обхват до 400 км. "Каменни късове от микрочастици са астероиди, когато се движат между планетите, ако изгорят в атмосферата са метеор, ако достигнат земната повърхност са метеорит. Всички метеори започват да горят на разстояние около 100 км над земята", поясни ученият. Той добави, че наблюдаваният обект е бил с размер колкото футболна топка и е летял със скорост до 20 км в секунда или 20 пъти по-бързо от изстрелян куршум.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44