Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си Марио Станчев

Марио Станчев
Снимка: banskojazzfest.com

Известният джаз пианист и композитор си е отишъл  от този свят на 14 юли в Лион, Франция, където живееше през последните десетилетия. Марио Станчев е роден в България, завършил е Музикалното училище в София (днес НМУ "Любомир Пипков") и Българската държавна консерватория (НМА "Панчо Владигеров).

Напуска родината си когато е 30-годишен, тъй като получава забрана за задгранични пътувания от тоталитарната власт. Оттогава живее и твори във Франция, където активно изнася концерти и преподава. Да припомним, че не друг, а именно Марио Станчев е основател на джаз департамента в Лионската консерватория. Като изпълнител е участвал във всички престижни джаз-форуми в Европа. А всяко негово появяване на българска сцена се превръщаше в събитие за многобройните му почитатели. Няколко пъти е представял у нас своите френски проекти, пристигайки с чуждестранните си колеги. При всяка възможност канеше във Франция и българските музиканти, с които работеше.

Щастливците, които са имали възможност да общуват с талантливия музикант, ще запомнят слънчевото му присъствие, добротата и неизчерпаемото му чувство за хумор. 

Последният концерт на Mario Stantchev New Bulgarian Trio беше през януари тази година в Лионската опера. 


По публикацията работи: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15