Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Илинден честваме 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

Снимка: pravoslavie.bg

На 20 юли Православната църква почита Св. пророк Илия, смятан за един от тримата велики старозаветни пророци заедно с Моисей и св. Йоан Предтеча. Илинден е денят, в който българите прославят и годишнината на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. В Северна Македония честването е на 2 август по юлианския календар.

С декларации от парламентарната трибуна депутатите отбелязаха 120-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание на Вътрешната македоно-одринска революционна организация срещу османската власт.  

"Българската национална идея днес има ново измерение и то е много ясно - България и Северна Македония след 200 години разделение да бъдат част от една геополитическа и цивилизационна зона. И българската държава последователно е полагала усилия в тази посока през последните 30 години. Това е част от нашата идентичност. Няма нужда както е било преди 100 години, да се опитваме със сила да решим проблема, достатъчно е да махнем границата между двете държави", заяви в парламента депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Събития като Илинденско-Преображенското въстание са знак, че българското общество и българската нация е била готова и е готова да плаща цената на своята свобода. Свободата има възможно най-високата цена за едно общество и за една нация и тя би трябвало да се плаща всеки ден. Илинденско-Преображенското въстание е само един миг от тази епоха на българско национално осъзнаване и на българско национално освобождаване.

Нито с него започва, нито с него приключва българският път към свободата, и нека да си кажем - българският път към Европа. Този път започва в края на 18 век, преминава през целия 19 век, и в началото на 20 век продължава с Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни, Първата световна война, Втората световна война, събития, част от които ние наричаме "българска национална катастрофа". Заедно със свидните жертви, които са дадени в тези събития, ние трябва да помним и че българската национална идея не е осъществена в своята цялост, напротив, дори в някои от нейните части тя е претърпяла провал и е нанесла тежка национална травма, която е валидна и до днес. Заради тази национална травма ние сме и толкова чувствителни по темата Македония", добави Биков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55