Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120-годишен юбилей в държавните отношения между България и САЩ

4
Снимка: БТА

Изложба, реализирана от Държавна агенция "Архиви" в партньорство с Научния архив на БАН и БТА, представя исторически моменти от 120-годишната история на българо-американските дипломатически отношения. Експозицията е под надслов "Да откриеш Америка. 120 години дипломатически отношения между България и САЩ" и е по идея на дирекция "Америка" в МВнР.

"Тази експозиция представя една по-широка панорама на двустранните културни, религиозни и икономически връзки между двата народа, още преди установяването на официалните отношения" – каза в експозето си председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев. В първата част на изложбата са показани различните американски протестантски мисии по българските земи, илюстрирана е също така дейността на най-старото американско училище извън САЩ – "Робърт колеж" в Цариград, в който се подготвя първата генерация интелектуалци и държавници, превърнали се в строителите на съвременна България. Очертано е "откриването" от българите на Америка, като се започне от Алеко Константинов с фейлетона "До Чикаго и назад", и се премине към българската емигрантска вълна от началото на ХХ в.

Акцентът в изложбата е поставен върху самото установяване на дипломатическите отношения между двете страни през 1903 г. и тяхната динамика в годините на Първата световна война и след нея, когато САЩ е единствената по-благосклонно настроена към България Велика сила в контекста на Версайската система. Отделено е място на американските фондации, които участват във възстановяването на България след Първата световна война. Не са подминати и сривовете в двустранните отношения, като обявяването на война от България на САЩ през декември 1941 г. и скъсването на дипломатическите отношения през 1950 г.

В края на експозицията са представени отношенията България – САЩ след Втората световна война, двустранните посещенията на най-високо равнище и подписаните двустранни спогодби.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 август 2023 г. всеки работен ден от 9.00 до 17.30 ч. в изложбената зала на ДА "Архиви".

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30