Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятното училище по български език в Тирана приключи, но участниците ще продължат връзките си с България

10
Снимка: личен архив

Богато на съдържание беше Лятното училище по български език в албанската столица Тирана. Освен изучаването на български език, с ръководител доц. д-р Раки Бело, преподавател по български език и литература в Университета в Тирана, и д-р Миранда Бело, преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", студентите имаха честта и удоволствието да присъстват на много интересни лекции на уважавани български преподаватели. В рамките на програма Еразъм+ между Университета в Тирана и  Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и Югозападния университет "Неофит Рилски", Благоевград, няколко преподаватели от тези висши училища взеха участие в Лятното училище.

След лекциите, посветени на езикознанието и българското културно наследство в първата седмица на форума, втората седмица предложи нова серия от интересни презентации и занятия. Гости на Лятното училище по български език бяха Ръководителят на катедра "Български език" при Югозападния университет "Неофит Рилски" доц. д-р Радослав Цонев, който представи Филологическия факултет и Университета в Благоевград, но също и възможностите за студентите да посетят българския град чрез програма "Еразъм". 

Проф. д-р Слави Димитров, зам. декан на Стопанския факултет към Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", изнесе лекция на тема: "Културното-историческо наследство на Велико Търново като възможност за развитие на туризма", а д-р Татяна Димитрова представи Великотърновския университет като важен център на българското образование и култура.

Една от интересните лекции представена на участниците беше посветена на темата "Българският език в междукултурната комуникация". Тя бе представена от проф. д-р Ценка Иванова от Великотърновския университет, която насочи вниманието на участниците  към особеностите на езиковите и междукултурните комуникации в днешния глобализиран свят

В един от дните участниците в Лятното училище по български език гостуваха в посолството на Република България в Тирана. Те бяха поканени лично от посланика Ивайло Киров, който разказа за историята на дипломатическите отношения между Албания и България. Дипломатът говори и за отличните исторически връзки между албанския и българския народ, подчертавайки общата европейска перспектива на двете страни. Българо-албанското сътрудничество в областта на образованието и реализираните проекти с посредничеството на българското посолство беше във фокуса на презентацията, която изнесе зам.-посланик Асен Пацев.

Третата и последна седмица на Лятното училище по български език беше също доста динамична и богата на съдържание. Гост лектор беше г-жа Милена Селими, представител на българското малцинство в Комитета за националните малцинства в Албания, която има богат опит като преводач, журналист, писател и сценарист. Тя изнесе интересен доклад на тема: "Съвременната българска литература на албански език". Милена Селими запозна студентите с едни от най-добрите съвременни български автори и част от техните произведения, преведени на албански, като: Алек Попов, Георги Господинов, Милен Русков, Калин Терзийски, Ина Вълчанова и др.

Във форума взе участие и третият секретар в българското посолство в Тирана, г-жа Мария Пеева, която говори за българо-албанските връзки в областта на образованието, културата и журналистиката. Тя представи и кратка история на албанската редакция в Българското национално радио. За връзките между Албания и България и добрите отношения между нашите два народа говори и почетният консул на Република България в Албания г-н Селим Ходжай. Той има основен принос за заснемането на няколко документални филма за България и българското малцинство в Албания.

В края на Лятното училище участниците посетиха музейния град Берат, който на всяка крачка изненадва с богатата си история, която е толкова добре запазена в старите му квартали - Мангалем и Горица, и особено в крепостта. Посетиха и Музея на иконографското изкуство "Онуфрий", намиращ се в катедралния храм "Успение Богородично", където видяха отблизо старите икони, много литургични предмети и известните Бератски кодекси. Интерес за студентите предизвика онази част от богатата история на Берат, която е свързана с България. В дървена кутия, до иконостаса, се пазят мощите на св. Горазд и св. Ангеларий - двама от учениците на св. св. Кирил и Методий. Вдясно от иконостаса е изобразена иконата на св. св. Кирил и Методий и петимата им ученици, св. Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В руините на църквата на Балш (бълг. Главеница) пък е открит стар надпис, който говори за покръстването на българския цар Борис и неговия народ в християнската вяра.

Ректорът на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", проф. д-р Димитър Димитров, придружен от заместник-ректора по международна дейност доц. д-р Анна Иванова и заместник-председателя на Общото събрание доц. д-р Владимир Владов посетиха Университета в Тирана. В среща с ректора проф. д-р Артан Ходжа, зам.-ректора по международни отношения доц. д-р Бернард Дости и с декана на Факултета по чужди езици проф. д-р Есмералда Кромида, бяха обсъдени възможностите за засилване на сътрудничеството между двете институции и увеличаване на мобилността на студенти и преподаватели, както и създаването на повече общи езикови и културни мостове между двата народа.

След това делегацията на Великотърновския университет се включи в тържествената церемония по повод успешното приключване на Лятното училище по български език в Тиранския университет и връчването на дипломите на участниците.

Така приключи Лятното училище по български език, изпълнено с най-положителни емоции и впечатления, които учениците ще запазят дълго в паметта си.

 

Снимки: Раки Бело, Министерство на външните работи на РБ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14

Започна изборът на новия български патриарх

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският..

публикувано на 30.06.24 в 09:48