Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на БСП Корнелия Нинова:

Смяната на националния празник опорочава конституционната реформа

Снимка: БТА

“Фалстарт и опорочаване на идеята за конституционна реформа”. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова определи предложението на “Продължаваме промяната – Демократична България” националният ни празник да стане 24 май – Ден на българското слово, просвета, култура и на кирилицата. Тя добави, че левицата е получила покана за разговори от ПП-ДБ, но няма да участва в тях.  

“Идеята за смяната на националния празник всъщност цели да се започнат безсмислени спорове в обществото, а управляващите през това време да довършат преразпределението на властта и паралелната държава да се прегрупира”, коментира Корнелия Нинова. Темите, върху които политиците трябва да се съсредоточат в момента, са бюджетът, средствата за общините, Планът за възстановяване и устойчивост, изтъкна тя.  

Лидерът на левицата отхвърли и предложението кметовете да имат само два мандата, поставяйки въпроса защо идеята да не засегне и депутатите.

"Има такъв народ" също не одобрява 24 май да бъде национален празник, стана ясно от изявление на депутата Драгомир Петров. Според него предложението е пореден опит да бъде разделено обществото ни – "да се вкара някакъв клин, за да може да се прокарат всичките им желания и намерения за докопване и облагодетелстване от властта".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35