Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставят барелеф на японски самурай в Свети Влас

Снимка: БГНЕС

Барелеф на японския самурай Сейго Ямадзава – участник в Освободителната война за България (1877-1878) и застъпник на българската национална кауза, ще бъде открит днес в морския курорт Свети Влас. В церемонията ще участва и японският посланик Нарахира Хироши.

Сейго Ямадзава (1846 – 1897)
Паметникът на самурая е поставен на “Алеята на народите” на яхтеното пристанище, където се намират барелефи на българските герои Васил Левски и Христо Ботев, на американския журналист Джанюариъс Макгахън, на обединителя на Италия Джузепе Гарибалди, на немския поет и драматург Шилер, както и на други световни личности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кабинетът предвиди 6,2 млн. лв. за превенция на домашното насилие

Служебното правителство прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024-2026 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Над 6,2 млн. лв. ще струват на държавата предвидените мерки. Най-много средства ще бъдат..

публикувано на 28.09.24 в 10:55
Абдула Бухабиб и Иван Кондов

Външният министър увери ливанския си колега, че България няма нищо общо с взривените пейджъри

На кратка среща в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк служебният външен министър Иван Кондов е запознал Абдула Бухабиб – министър на външните работи и имиграцията на Ливан, с резултатите от разледването, извършено от българското правителство..

публикувано на 28.09.24 в 09:20

400 чуждестранни студенти с временна закрила ще учат в български университети

400 чуждестранни граждани, получили статут на временна закрила в България, ще се обучават в български държавни висши училища през новата академична година. Броят им беше утвърден с решение на правителството. Студентите ще бъдат приети в първи..

публикувано на 28.09.24 в 09:10