Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

64% от българите нямат познания по киберсигурност, но има нагласа за обучение

Всеки 20-ти българин е жертва на киберпрестъпление

Снимка: Pixabay

64% от сънародниците ни не са осведомени за киберсигурността, а 58% са готови да се обучават по темата. Близо половината от обществото ни смята, че родителите носят основната отговорност за сигурността на децата в Интернет, сочи проучване на „Тренд“  по поръчка на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), проведено сред 1001 пълнолетни лица в периода 3-7. юли 2023 г.

Българинът масово не знае кои институции у нас отговарят за киберсигурността (69%), а при кибератака би им гласувал доверие почти колкото на близките и приятелите си – показва първото в България национално представително проучване по тази тема.

„Всеки 20-ти българин е жертва на киберпрестъпление. Те са потърпевши именно защото не са осведомени как да се предпазят и често дори не го осъзнават“, посочи комисар Владимир Димитров – началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Той разказа, че ежедневно получават средно около 30 сигнала за близо 15 различни видове киберпрестъпления.

"Обществото ни, доказват го и данните, има сериозна необходимост от много информация по отношение на киберсигурността. Всички много внимаваме с пин кодовете на банкоматите, но в Интернет спокойно качваме снимки, локации и друга различна информация за себе си", сподели при представянето на резултатите от проучването Евелина Славкова от "Тренд". Получените данни са важни за формирането на ясни послания и политики от страна на държавата. Добрата новина е, че голяма част от обществото иска да се осведоми за киберсигурността и хората са готови да инвестират време, енергия и ресурси.

"Данните от изследването са от полза както за бизнеса, чиито представител е ССИ, така и за цялата общественост, институции и медии. Резултатите, ясно показват, че българите имат киберкултура що се отнася до осъзнатата нужда от повече осведоменост по темата", обясни председателят на Съюза за стопанска инициатива Кузман Илиев. Той добави, че в киберсигурността, както в повечето сфери, един от основните приоритети е превенцията на риска, поради което ССИ инициира и реализира това първо за България проучване "Кибер здраве България 2023".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00
Съветът на Европа

Отчетен е напредък на България срещу прането на пари

След 2022 г. България подобрява работата срещу прането на пари и финансирането на тероризма, посочва доклад на комисията на Съвета на Европа. Данните показват, че страната постига напредък по 10 от 12 показателя. Същевременно по нито един от..

публикувано на 28.05.24 в 16:01