Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещото време продължава и в събота

Пловдив, България
Снимка: Елена Каркаланова

В събота - 5 август, ще бъде слънчево и горещо. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, по-ниски по Черноморието, в София около 34°. Привечер, под влияние на приближаващ от запад студен атмосферен фронт, ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и през нощта срещу неделя в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще има и градушки. 

В планините през деня ще бъде слънчево и топло. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 30°, на 2000 м - около 22°. През нощта срещу неделя първоначално в масивите от Западна, а след полунощ и в Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Максималните температури на въздуха ще бъдат между 27° и 29°, а на морската вода – 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

На Балканите от северозапад ще нахлува влажен и сравнително студен въздух. В западната половина на полуострова ще се заоблачи и ще има валежи от дъжд, ще се развиват гръмотевични бури, очакват се и градушки. Над източната половина на полуострова и в южните райони на Гърция ще се задържи слънчево и горещо. В Атина ще бъде 38°, в Букурещ – 36°, в Истанбул – 32°, в Белград – 28°. 

На Пиренейския полуостров ще бъде предимно слънчево и температурите ще се повишат. Дъжд ще вали в Централна Европа. На Апенинския полуостров ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Предимно облачно с превалявания ще бъде времето и на Скандинавския полуостров. 

В повечето райони на Източна Европа времето ще бъде слънчево и температурите ще са високи. В Мадрид ще бъде 34 градуса, в Москва – 30, в Рим – 28, в Санкт Петербург – 24, във Виена и Стокхолм – 21, в Мюнхен – 20, в Париж – 19. 

Отвъд Океана – в Ню Йорк и в Чикаго ще бъде 29 градуса, в Кейптаун – 18, в Мелбърн – 13.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35