Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вопъл за мир – българчета от цял свят изразяват своята гледна точка към днешния ден

Агенцията за българите в чужбина ще награди участниците в годишните си детски конкурси с водеща тема "Мирът не е даденост, а ценност, за която да се бориш"

4
Анна-Мария Лилова, 12 г. – БУ „Иван Станчов“ към посолството на РБългария в Лондон, Великобритания
Снимка: ИАБЧ

"Мили и скъпи приятели по света, 

Моля, спрете тази война! 

Най-добрички приятели, направете нещо макар

В тази страшна война в Украйна да изчезнат скръбта и смъртта

Пък аз от пясък ще строя къщички, за да играя

И повече няма да плача

И само за мир ще мечтая. 

Там, където война, за децата няма игри

Там, където война, има само сълзи

Там, където война, несбъднати само мечти

Там, където война, на въпрос никой отговор няма:

Защо загиват невинни деца? 

И на смърт края няма..."

Думите на 12-годишното българче Екатерина Баркова от село Суворово в Измаилски район, Одеска област ни хващат за гърлото… А то е автор само на една от 227-те литературни творби, пристигнали за 27-ото издание на литературния конкурс "Стефан Гечев", организиран от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ). Участниците са от десетки държави по целия свят, но бесарабските българчета отново са изключително активни, научаваме от Лили Спасова, експерт в Агенцията, която повече от десетилетие отговаря за творческите конкурси, насочени към българчетата зад граница:

Лили Спасова в студиото на Радио България
"Независимо от сложната ситуация, в която се намират сънародниците ни там, подложени на нещо страшно – сирени, падане на бомби, криене – децата, обучаващи се онлайн и физически, когато позволява обстановката, се включиха изключително активно, за което принос имат и учителите ни зад граница, в случая нашите учители в Украйна. Разбира се, не мога да подценя и ролята на всички останали учители от другите български общности, които със сигурност са активизирали децата да мислят в тази посока, да четат, за да съумеят да изразят върху листа чувствата, емоциите и вълнението по тази толкова дълбока тема – "Мирът не е даденост, а ценност, за която да се бориш". Творбите, които пристигнаха, бяха силно въздействащи и впечатляващи. Представете си граната, нарисувана от дете, и вътре направена като ваза, от която излизат цветя. Невероятно силни картини. Децата искат мир, децата искат радост, искат да играят и да не бъдат подлагани на това, което се случва за съжаление към днешния ден в 21-ви век."

Антонина Георгиева, 12 г. – Българо-украински културно-образователен център МЕДИА
На 7 август ще се проведе тържествената церемония за награждаване на отличените участници в ежегодните издания на творческите конкурси за деца от българските общности по света – литературния, но също 22-рото издание на конкурса за рисунка "България в моите мечти" и 14-ото издание на песенния конкурс на името на Любка Рондова.

Близо хиляда литературни творби, рисунки и музикални изпълнения са пристигнали от различни държави – Германия, Канада, Италия, Испания, Франция, Великобритания, Австрия и пр.

"Чрез силата на словото към децата беше отправено посланието да кажем заедно „Не на войната – да властва любов, а не война". И също така им се даде възможност да избират и между теми, свързани с важни годишнини: 175 години от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, 150 години от обесването на Васил Левски, 115 години от обявяването на независимостта на България. Разбира се, пристигнаха много и различни творби – поезия, есета, презентации, приказки, разработени от младите участници. Тук мога да прибавя, че има участници и от Сърбия, от Северна Македония, от Мароко. Няколко участника имаше тази година от Шотландия, което не се е случвало в предходните години."

Очаква се голяма част от призьорите да присъстват лично в залата, за да получат своите отличия, придружени от родители и учители от българските училища в чужбина. Там ще могат да се видят и голяма част от 250-те рисунки от 16 държави, пристигнали за конкурса за изобразително изкуство "България в моите мечти".

Кристиана Славова Янкова,  3 г. – Българско Училище „Азбукарче“ – гр. Глазгоу, Шотландия
"Във всяка една творба има надежда – това е хубавото, че децата са чисти и много искрено и неподправено споделят своето светоусещане по такива проблеми или как мечтаят за България – казва ни Лили Спасова. – За тях България е ароматът на баницата на баба или чаят, събран в Родопите. Всичко това носи изключително много и е проява на дух – чувстват се свързани със своята България."

Българските традиции докосват децата на сънародниците ни в чужбина и потвърждение за това са изпратените 130 изпълнения на талантливи участници от 13 държави в музикалния конкурс "Любка Рондова".

Всяко дете заслужава награда и от Агенцията са се погрижили те да бъдат много – книги, грамоти, статуетки, призове. Но тази година има и нещо ново – отличените с първа награда участници ще получат възможност да бъдат на летен отдих в България.

"Той ще се състои в село Бродилово, т.е. ще съчетаем Странджа планина и морето. Децата ще имат възможност под вещото ръководство на педагози, работещи в сферата на театъра, изобразителното изкуство и спорта да преживеят незабравими мигове. Защото те там ще имат ателиета по рисуване, за правене на кукли, както и възможност да играят тенис", обясни Лили Спасова.

А незабравимите летни емоции в България, започват още в понеделник – 7 август, когато ще бъде вълнуващото събитие по награждаването на талантливите българчета.

Снимки: Елена Каркаланова, ИАБЧ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04
Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50