Първата Академия за овчари, наречена "По Тодорови кошари", събра желаещи да изучат овчарския занаят, забравени традиционни обичаи, практики и нови знания за отглеждането на животни.
Над 20 кандидат - овчари и 8 деца се запознаха с историята на автохтонните породи в България, направата на кошари, пашуването, доенето на животните и почистването на пасища, съобщи БТА.
Обучението е със смесено стадо от каракачански овце и планински дългокосмени кози. Те се отглеждат още от времето на траките, запазили са по естествен път белезите на дивите си предци и са устойчиви към суровите планински условия, имат силен имунитет на болести.
Породите играят важна роля в поддържането на баланса в екосистемата на Пирин. Съществуването им днес е белег за опазването на националното генетично разнообразие, отбелязват организаторите.
Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..
Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...
В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..