Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Овчарска академия в Кресненско съхранява местните български породи

Снимка: архив

Първата Академия за овчари, наречена "По Тодорови кошари", събра желаещи да изучат овчарския занаят, забравени традиционни обичаи, практики и нови знания за отглеждането на животни. 

Над 20 кандидат - овчари и 8 деца се запознаха с историята на автохтонните породи в България, направата на кошари, пашуването, доенето на животните и почистването на пасища, съобщи БТА. 


Обучението е със смесено стадо от каракачански овце и планински дългокосмени кози. Те се отглеждат още от времето на траките, запазили са по естествен път белезите на дивите си предци и са устойчиви към суровите планински условия, имат силен имунитет на болести. 

Породите играят важна роля в поддържането на баланса в екосистемата на Пирин. Съществуването им днес е белег за  опазването на националното генетично разнообразие, отбелязват организаторите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Хоро при извора" във Велинград – когато традицията извира от сърцето на Родопите

За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..

публикувано на 12.07.25 в 09:20

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15