Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Асеново върви трескава подготовка за фестивала „Банатски вкусотии”

5
Село Асеново
Снимка: www. facebok.com

В никополското село Асеново се стягат за фестивала "Банатски вкусотии - традициите на моето село", който ще се проведе на 12 август. 

На събитието, превърналото се в традиционно, се срещат пазители на автентичния фолклор и на традиционните храни. 

Вече има записани над 200 участници. Около сто от тях са готвачите, които ще покажат майсторството си в приготвянето на традиционни храни, а записаните в конкурса "Кулинарно вдъхновение" са предизвикани да представят ястие във формата на заек или приготвено със заешко месо, тъй като 2023-та според китайския хороскоп е Година на заека. Ще има и надпревара за титлите "Майстор на банатско ястие" и "Баш майстор на банатско ястие", съобщава БТА.

Част от програмата на фестивала са и фолклорни изпълнения на състави от различни селища на страната.

Повече за кулинарните традиции в Асеново прочетете в публикацията на Радио България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30