Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха българин от Босилеград на сръбската граница заради носени книги

| обновено на 10.08.23 в 12:04
Снимка: БГНЕС

4 часа сръбските власти на граничния пункт „Рибарци - Олтоманци“ не допускаха да влезе в Сърбия българинът Александър Димитров от Босилеград. Причината е, че носи книги на български език. Това са три броя на „Елегия за Краището, която описва съдбата на българите в Западните покрайнини“. Автор е бившият консул на България в Ниш Едвин Сугарев. 

„Не нарушавам закона и властите нямат никакъв аргумент да ме притесняват", казва Димитров, пред БТА, който е и дописник на агенцията в Босилеград. Според сръбските правила той може да носи до 3 книги от едно заглавие през митницата. "Говорих с консула на България в Ниш Димитър Цанев, той ме подкрепи и обеща да говори с властите", посочи Димитров.

Инцидентът се случва в навечерието на работното посещение в Босилеград на ръководителя на отдела за сътрудничество при Делегацията на ЕС в Сърбия Никола Бертолини. На 10 август Бертолини ще се срещне по социални проекти с местната власт. 

"Призовавам властите за спешни действия по казуса, незабавно ще сезирам Европейската комисия за поредното неспазване на човешките права и свободи!" - заяви Илхан Кючюк, президент на политическа партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ и член на Европарламента от групата на „Обнови Европа“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10