Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на тютюна в Ардино разказва за традиционния поминък в Източните Родопи

| обновено на 26.08.23 в 18:19
13
Снимка: Общински музей Ардино

Казват, че най-хубавият тютюн в България се е произвеждал в Източните Родопи, точно в района на гр. Ардино. Тютюнът бил от най-ароматния ориенталски сорт и се използвал основно за износ към чужбина. Бил търсен от големите производители на цигари по света и от тютюневи магнати като Philip Morris. Близо двувековната традиция за отглеждане на тютюн в България днес е на път да влезе в историята. Почти десетилетие основният поминък на населението в Ардино е заменен с други дейности, а в нивите никой вече не засява тютюн. 

Местните жители все още разказват истории, свързани с тютюнопроизводството, които никога повече няма да се повторят. Например това, как с добития и продаден тютюн само от един сезон, един обикновен производител можел да си купи жилище в големия град, и т.н. "Тютюнът за нас означаваше свобода" – споделя един от жителите на Ардино. По думите му, хората преди сами определяли колко ще засеят и какви добиви ще получат накрая на годината.


За да не бъде забравена тази част от историята, свързана с поминъка на района, в сградата на Общинския музей в града отваря врати първата музейна сбирка, посветена изцяло на тютюнопроизводството.

Градът има основание да се гордее с това – още в началото на XX в. Ардинско се превръща в една от най-важните тютюневи околии в Ксантийския регион. В началото на века там е имало два големи склада, където се е обработвал тютюнът, а след 1944 г. се построява голяма фабрика. „Има сведения, посочени и в музейната сбирка, че ардинският регион става първенец в цялата Кърджалийска околия по производство на тютюн” – казва Танер Чобанов, уредник в Общинския музей в Ардино: 

"Отглеждането на тютюна било робски труд, хората ставали в тъмни зори, за да ходят на нивите и да берат листата. Когато слънцето започвало да пече много силно, те се прибирали, но не за да си почиват у дома, а започвали да правят нанизи с листата от прибрания тютюн. Пръстите им ставали черни от катрана до такава степен, че не можели да се измият. Нямаше семейство преди десет години, което да не отглежда тютюн. Първите села, в които се отглежда тютюн в исторически план, през XIX в. са Ахрянско, Родопско и Бял извор. Той е пренесен по нашите земи от  местни жители, работили в тютюневи складове в Ксанти – пренасят тютюневи семена към родния си край, но го правят тайно, защото в началото на XIX в. в Османската империя било забранено да се отглежда тютюн от мюсюлманите


Затова го отглеждали предимно гърците, но на прибиране към Родопите, работниците носели тютюневи семена в джобовете си и така тютюнът идва в нашия край. Условията за отглеждането му се оказват много благоприятни, въпреки че нивите ни са малки и разпокъсани, но самата почва е изключително подходяща и поради тази причина масово се отглежда тютюн –  главно ориенталски сортове, а в по-ново време сорт "Крумовград"."


Иначе, първите сведения за отглеждането на тютюн в Ардино са от 1847 г., когато селището се наричало Егри дере, тогава от там минал френският пътешественик Огюст Викенел. Той прави първото подробно описание на Родопите в пътепис, който завършва с доклад до главния директор на тютюните в Париж. В него се споменава и тютюнът, произвеждан в ардинския край.

Такава богата история не може да се побере в малко кътче в градския музей на Ардино. Затова, по идея на Общината, на Музея на тютюна е отреден целият втори етаж, който преди това се използвал за склад. А официалното откриване на експозицията е на 11 август, като част от програмата на международната среща "Дните на Ардино" (7-13 август).


"Преди да създадем музея, по време на проучванията, обиколихме няколко села в Крумовградско, където още се отглежда тютюн, а и близките до нас села, където преди се е отглеждала тази култура" – казва Танер Чобанов:

"Постарахме сe посетителят, когато влезе в музея, да може да проследи целия път на тютюна – като се почне от подготовката на нивата – орането, подготовката на разсада, плевенето, впоследствие сеенето на разсада, окопаването, брането, после манипулацията по домовете, сушенето на тютюна, балирането и изкупуването на продукцията от тютюневите складове. Така е създадена постоянната експозиция на тема „Тютюнопроизводство и манипулация на тютюн в Ардинско”. 


Още с първите новини, които се появиха в медиите за музея, доста хора ни се обадиха, повечето са изследователи на тютюна по нашите земи, а и обикновени производители. Всички изявиха голямо желание да дойдат и да помагат. Затова се надявам, че Музеят на тютюна в Ардино само за 1-2 години ще се превърне в една от най-атрактивните музейни сбирки в България."

Вижте още: 

Снимки: Общински музей Ардино

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19