Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев: „България ще пребъде!“

Трети март е червената линия на нашето търпение!

Снимка: фейсбук страница на Румен Радев

Пред Паметника на свободата на връх Свети Никола, на тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея, президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев отдаде почит към българските опълченци и войните от императорската армия на Царя Освободител Александър II. 

В официалното си слово държавният глава изтъкна, че благодарение на подвига на героите, вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. 

Всички ние на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец, означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието.

По думите на президента, е „непростима безотговорност да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи. Идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев.

„Тук, пред Паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след „Епопеята на забравените“ няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят през годините как да изхвърлят Вазов от учебниците.

„Днес казваме стига! Трети март е червената линия на нашето търпение“, заяви Радев, който изтъкна, че европейска България има бъдеще, само когато се сложи край на политическото безочие, което сее разкол, паразитира върху разделението и търгува с всичко българско. Страната ни се нуждае от единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите, подчерта още президентът.

„Скъпи сънародници, днес казваме НЕ на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Казваме НЕ на опитите за разграждане на държавността, чрез превземане на институциите за користни, политически и икономически цели. Днес слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде : република на свободни и равноправни граждани, които сами решават своето бъдеще.“ 

Националното самосъзнание и гражданската енергия са призвани да ни защитят от духовния и моралния упадък! Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен, националната ни памет да бъде изтрита, а българската държавност – разградена! Вечна памет за героите на Шипченската епопея!“, подчерта в заключение Румен Радев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35