Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колкото повече, толкова по-добре – изискванията към къщите за гости в България се променят

Снимка: Радио Видин

Почивка на море или на планина, но не в хотел, а в къща за гости, където се чувстваш почти като у дома. Това лято българи и чужденци масово преоткриват малките радости на живота, сред зеленина и спокойствие на крачка встрани от пренаселените туристически центрове. Търсенето на този вид настаняване се е увеличило, въпреки ръста на цените.

Тенденцията е да се отдават цели къщи или вили под наем. Ако примерно две семейства или група приятели наемат имота, им излиза много изгодно. Средната цена за настаняване в къща за гости в момента се движи някъде около 30-32 лв. на човек, сочи проучване на водещата платформа за селски туризъм и къщи за гости в България bgvacancia.com. Хит това лято са къщите за гости в малките населени места, на няколко километра от морския бряг. Но се оказва, че заедно с цените на нощувките, се повишават и изискванията на туриста, което пък води до усилване на конкуренцията и подобряване на услугите в бранша:

„Допреди 10 и повече години къщите за гости у нас се възприемаха като места, където да си наемеш стая, да пренощуваш и да продължиш разходката си нанякъде. Рядко тези къщи се наемаха за дълго време и хората в повечето случаи нямаха кой знае какви очаквания към тях – казва Велизар Гоцев от онлайн платформата за селски туризъм и къщи за гости в България. – Къщите за гости бяха свързани с това домакините да ви посрещнат, да си поприказвате вечерта, а на сутринта да имате някаква закуска или да наберат нещо от градината, с което да ви нагостят. В последно време обаче, хората много повече се ориентират към къщите, които се отдават под наем самостоятелно.Както се казва: „човек да си наеме дом извън дома“. А изискванията са тези имоти да предоставят всички удобства. И колкото повече екстри, толкова по-добре.“


Задължителна екстра, която усилено се търси през летния сезон, е наличието на открит басейн в двора. Според проучването на специализирания сайт обаче, не повече от 30% от къщите за гости на българския пазар разполагат с такъв и едва 5% от тях имат вътрешен басейн, с който да привличат клиенти и през студените месеци. Друго много важно условие е да има кухня за самостоятелно приготвяне на храна, а също и барбекю. И още – ако пътуват семейства с малки деца, детският кът е много търсено удобство, твърди Велизар Гоцев. Фитнес залата, джакузито или сауната не са определящи в избора на къща за гости, но наличието им може да натежи на везните. До този момент обаче, едва около 20% от къщите предлагат поне една от въпросните услуги. Разбира се, климатикът и бързият интернет отдавна не се считат за екстри. Най-малко са къщите за гости в Странджа планина, както и по поречието на Дунав– региони, които са все още пренебрегнати от масовия туризъм, сочи проучването. А къде откриваме най-голямата им концентрация?

„Най-голяма концентрация определено има в района на Еленския Балкан (в град Елена и наоколо) и в Централния Балкан – там, където са градовете Априлци, Троян и други подобни населени места. Хубаво да се спомене също, че такива къщи много често се наемат от хора с домашни любимци. И вече има собственици, които са оформили специално кътче в своя двор – или къщичка за кученце или заграждение, където животното може да си стои спокойно. Така гостите могат да вземат домашния си любимец с тях и да не мислят къде да го оставят докато са на почивка“ – казва в заключение Велизар Гоцев.

Вижте още:

Снимки: БГНЕС, Радио Видин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31