Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алехандро Поланко: Испания подкрепя България за Шенген

Снимка: gov.bg

Испания категорично подкрепя присъединяването на България към Шенген и работи активно в тази посока в качеството си на председател на Съвета на Европейския съюз от юли до края на декември т.г. Това заяви посланикът на Испания в България Алехандро Поланко Мата на среща с премиера Николай Денков днес. 

Денков подчерта, че България прави всичко по силите си да не допуска нелегални мигранти в ЕС, като само тази година са предотвратени близо 60 000 опита за незаконно влизане в страната, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. 

Посланик Поланко приветства инициативата на България за засилване на регионалната свързаност с Гърция и Румъния. Той изрази готовност Испания да помогне с опита си за изграждане на модерна железопътна инфраструктура по бъдещия коридор от Солун и Кавала, през Александруполис, Бургас и Варна до Констанца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35