Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танц на хвърчилата над Варна

Снимка: www.facebook.com/varnakites

Аспаруховият плаж във Варна е домакин на фестивала "Въздушни чудеса", съобщи БНР-Варна. За пореден път, високо над морския бряг огромни цветни хвърчила с различни форми изпъстриха небето. 

Международният фестивал на хвърчилата, провеждан всяко лято във Варна, Шабла и на други места по Черноморието ни, се утвърди като една красива традиция и празник, привличащ многохилядна публика

Мисията му е да насочва вниманието на хората към опазването на природата, а акцент тази година са птиците и тяхната миграция. Тазгодишното издание на цветната феерия отново ще обиколи цялото наше Черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците "Виа понтика". След варненския плаж Аспарухово на 26 - 27 август следват плажовете Шкорпиловци север на 29 август; Албена - 30 август; Топола Скай - 31 август; Шабла, Малкото море – на 2 и 3 септември.

Танцът на хвърчилата е и отлична възможност за насърчаване на творчеството и въображението, както и за заздравяване на семейните връзки и весело прекарване на свободното време.

Във фестивала тази година участват представители от седем държави, сред които представители на Гърция, Турция, Германия, Естония и Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15

Български и чужди учени обсъждат българския език у нас и по света

Поредната Международна годишна конференция на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН ще се проведе на 15 и 16 май в София. По традиция на форума се разглеждат постиженията и тенденциите в областта на изследването на българския..

публикувано на 15.05.24 в 07:25