Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членството на България в Шенген – във фокуса на двустранните срещи на Мария Габриел в Блед

Снимка: МВнР

При дебатите около разширяването на Евросъюза, водещ трябва да бъде балансът между очакванията и резултатите, подчерта външният министър Мария Габриел по време на панела „ЕС - лидер във вземането на решения“ в рамките на международния Стратегически форум в Блед, съобщи МВнР. Габриел даде за пример членството на България и Румъния в Шенген и критериите, които двете страни са изпълнили от години. На всички двустранни срещи на външния ни министър, членството на България в Шенген беше централна тема, като за присъединяването на страната ни силна подкрепа изразиха Унгария, Франция, Словения, Португалия, Швеция, Хърватия.

Мария Габриел: Единство, конкретни действия и полза за гражданите са ключови за ЕС като лидер във вземането на решения


В изказването си на форума, Мария Габриел обърна внимание и на процесите на вземане на решения на европейско ниво, които „да предоставят приобщаващ подход за решаването им и да носят полза за гражданите, държавите членки на ЕС и отношенията със стратегически партньори“. В тази връзка, Габриел наблегна на единството, конкретните действия и ползата за гражданите. Според министър Габриел в тези процеси ключова роля имат гражданите и младите хора. „Нека направим така, че техните идеи да бъдат в центъра на търсенето и намирането на отговори на предизвикателствата, за да бъде ЕС лидер във вземането на решения“, заключи Мария Габриел.

Денков в Блед: Балканите ще бъдат силни, само ако се обединят

Шарл Мишел и Николай Денков на 18-ия Стратегически форум в Блед
По-рано, по време на лидерския панел в Блед, премиерът Николай Денков посочи, че България си има „домашно“ - да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединяването ни към Шенгенското пространство. "Всички се взират в народа ни и питат защо спираме македонците по пътя им към ЕС заради промяната в Конституцията. Но въпросът може да бъде зададен и по друг начин - защо е проблем българите да са част от списъка с нации, включени в Конституцията на Северна Македония", отбеляза също Денков. "Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем силни, само ако сме заедно", каза българският министър-председател на колегите си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Украински образователен център

Завършилите софийския Украински образователен център ще продължат образованието си в България

Украинският образователен център у нас би последния звънец на своята втора учебна година. Припомняме ви, че обучението в центъра е целодневно и макар да протича на две смени, в едва 10 стаи, учениците го посещават ежедневно и с изключително желание...

публикувано на 25.06.24 в 09:25

Арменската общност в Бургас представя традиционните си ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на Етнографския музей на улица "Славянска" 69. Събитието е част от проекта "Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното..

публикувано на 25.06.24 в 06:35

Горещото време продължава

Във вторник , 25 юни, преди обед ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици...

публикувано на 24.06.24 в 19:40