Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тази есен неделното ни школо в германската провинция открива нов филиал в съседство

Личността на Дякона е извор на вдъхновение за децата от училище „Васил Левски“ в Саарбрюкен

Евелина Аврамова: „Родният език е коренчето, което искаме да дадем на децата ни, за да не бъдат листенца, които всеки вятър да духне насам и натам“

10
Снимка: bg-schule-saar.de

Саарбрюкен е университетски град в Германия и столица на провинция Саарланд. Тук живеят много наши сънародници, дошли да потърсят късмета си далеч от България. Мнозина от тях обаче не са скъсали връзката с родината и държат децата им да посещават и българското училище „Васил Левски“. Неделното ни школо е основано преди 13 години от Евелина Аврамова, която и до днес е негов ръководител.

„Наречено е на Васил Левски с много любов и преклонение пред неговата личност. Самата аз имам емоционална връзка с делата на Апостола. Моите предци са участвали в комитет, който той е създал и всяко лято посещаваме местата, през които той е минавал“, казва Евелина Аврамова. Спомня си как предложението ѝ да основат българско школо било посрещнато с голям ентусиазъм от сънародниците ни в Саарбрюкен. Освен това, училището има филиал, създаден преди 6 години в Кайзерслаутерн, в област Рейнланд-Пфалц. От тази есен школото открива нов филиал в съседен Хомбург. Защо е толкова важно децата ни в чужбина да се обучават на български език?

„Това е начин да не се чувстваш изолиран, да не се чувстваш чужд, начин да имаш връзка с децата си – казва ни Евелина. – Трябва да съхраним тъничката нишка, по която да осъществяваме комуникация, а това е родният ни език, с който сме израснали. И всичките тези нюанси, цялата тази пъстрота на българския език, можем да им я предадем. Това е коренчето, което искаме да дадем на децата ни, за да не бъдат листенца, които всеки вятър да духне насам и натам.“

Българските ученици в Саарбрюкен са отлично запознати с личността на Дякона. Преди време музейни работници от къщата-музей на Левски в Карлово гостували на училището в немската провинция. Те изнесли интересни беседи пред децата и заедно с тях разработили различни проекти. Освен това, училището отбелязва всяка годишнина от гибелта на Апостола с богата програма.


„Тази година, в студения и мрачен февруарски ден, нашите деца вдъхновено рецитираха собствено творчество, пяха песни за Апостола, показаха свои презентации за живота, делото и мястото на Левски в националната ни и световната история. Тържественият ден завърши със състезание „Лъвски скок“ – разказва Евелина. Какво още научават малките ни сънародници в Саарбрюкен:

„Имаме часове по български език и литература, по история и география на България, както и задължителните извънкласни часове. Ние сме ги нарекли „БЕТ“ или българска етнокултура и традиции, което включва широкия параметър от запознаване с всички наши традиции и празници. Децата изработват типично нашенски сувенири и предмети по повод различните ни празници. И си мисля, че учениците ни имат много добра представа за българските обичаи и как трябва да се празнуват. Стараем да няма празник, който да не отбелязваме заедно“ – казва Евелина Аврамова-Ганева.

Българското школо вече се готви за новата учебна година. Засега в него са записани 130 българчета. „Но се оказва, че движението в началото, в средата и в края на учебната година при нас е много динамично“ – твърди Евелина Аврамова и пояснява:

„Много често започваме годината и изведнъж пристигат нови деца, чийто родители решават да опитат щастието си в чужбина. Други пък, в средата на учебната година, решават да се върнат обратно в България, защото не им е провървяло тук. Тази година на 10 септември откриваме наш филиал и в Хомбург– това е град, който също се намира в област Саарланд. Така, от есента училищните средища, където българчетата от нашата област и граничните райони могат да се обучават, вече стават три“ – казва в заключение Евелина Аврамова.

Училище „Васил Левски“ германския град Саарбрюкен се включи в инициативата на Радио България „С мисъл за Левски“ по повод 150 години от гибелта на Апостола, изпращайки ни снимки и видеа, които ни правят съпричастни на часовете им по България. Благодарим! 

Снимки и видеа: Българско училище „Васил Левски“ в Саарбрюкен

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература”. Целта е да бъдат изработени електронни ресурси със съдействието на българското училище “Асен и..

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10