Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Септември започва със слънце и краткотрайни валежи

Снимка: БГНЕС

В петък, 1 септември, ще бъде предимно слънчево, около и след обяд с купеста облачност. На отделни места в планинските и източните райони, ще превали краткотрайно. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София - около 28°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. По-значителна купеста облачност ще има сутринта по южното, а вечерта по северното крайбрежие и на места там ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен, след обяд югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 28° и 31°. Температурата на морската вода е 26°- 28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще преобладава слънчево време, след обяд с купеста облачност, на места се очаква краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра - около 14°.

В Европа – на Балканския полуостров ще е предимно слънчево. Над планинските и източните райони ще се развива купеста облачноств следобедните часове, но само на отделни места ще превали и прегърми.

Над по-голяма част от Централна Европа облачността ще е променлива, по-късно през деня с превалявания. Валежи ще има и в Източна Украйна, и в западните райони на Европейска Русия, а в останалите райони от Източна Европа, както и на Апенинския полуостров ще е предимно слънчево.

В Рим и Белград се очакват – 28°, в Мадрид отново ще бъде слънчево с 27°, а в Лисабон - 25°. В Париж ще е дъждовно, но сравнително топло - 24°. Дъждовно ще е и в Лондон и Берлин, с 21-22° температура на въздуха. В Москва ще бъде 26° и предимно слънчево. В Букурещ 30°, а в Атина облячно но с 34°. В Истанбул  се очакват 31 ° и гръмотевични бури.

В Азия, температурите варират - от 41° в Багдад и 39° в Кувейт, през 33° в Ню Делхи, 25° в Улан Батор до 15° в Астана.

В Африка температурите също са в широки граници от 37° в Тимбукту  до 14° в Кейптаун.

В Северна Америка времето се затопля. Във Ванкувър се очакват 23°, в Отава 20 °, в Чикаго 26°, в Ню Йорк 21°, в Маями 33° и Мексико сити 21 °.

В Южна Америка  – облаци в Буенос Айрес и 18°, в Рио де Жанейро 26°, в Сантяго де Чиле 16°, в Лима 22°, а в Стенли 8°.

В Австралия  – в Брисбейн 27°, хладно в Сидни - 16° и Мелбърн 14°, в Окланд 13° и Уелингтън 11°.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35