Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивалът "Кулинарното наследство на Тракия" се провежда в Ивайловград

Снимка: БГНЕС

В местността "Дупката" в Ивайловград, област Хасково, на 1 и 2 септември ще се проведе 10-то юбилейно издание на фестивала "Кулинарното наследство на Тракия".

По време на събитието ще има демонстрации на храни и занаяти - лютеница с куртовска капия, направа на сапун, крафт бира, студено пресоване на ядкови масла, изработка на бонбони от автентичен продукт, бърканица, трахана, зелник под връшник, баници, баклави, тутманици, клинове, билки и вино и ракия от местни производители.

Гости от Франция, Гърция и Турция ще представят традиционни за техните държави ястия.
Откриването е днес от 19.00 часа, а основната програма е на 2 септември от 12.00 ч.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Хоро при извора" във Велинград – когато традицията извира от сърцето на Родопите

За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..

публикувано на 12.07.25 в 09:20

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15