Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Ана Бърнабич: „Сърбия чака за членство в ЕС над 20 години и хората се измориха“


Сърбия чака над 20 години за членство в ЕС и хората са изморени, защото каквото и да правят не е достатъчно добро. Това каза премиерът на Сърбия Ана Бърнабич на Стратегическия форум в Блед, Словения, цитирана от БТА. Бърнабич посочи, че Сърбия вече 10 години води преговори за присъединяване към ЕС, но остава на същия етап. „Датата за начало на преговори означава много за Западните Балкани, дори и да не значи нищо за ЕС. Дайте ни дата“, призова Бърнабич. Тя подчерта, че никоя от страните в Западните Балкани няма друг вариант за развитие. „Премиерът на Албания Еди Рама добре го каза – не става въпрос за разширяване, а за допълване, ние сме обкръжени от ЕС. Нашите работни места идват от компании в ЕС, инвестициите идват от ЕС, изнасяме (стока) или в ЕС, или в региона. Би било добре за нас, но и за целия ЕС, най-сетне да направим тази последна стъпка – да се присъединят Западните Балкани“, изтъкна премиерът на Сърбия.

Чехия подкрепи Северна Македония за членство в ЕС


Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обсъди с президента и премиера на Чехия Петер Павел и Петер Фиала пътя на РСМ за членство в ЕС. Той беше поканен на тридневна визита в Прага с цел сближаване на Северна Македония с ЕС, предаде Радио Прага. Влизането на страните от Западните Балкани в ЕС би спомогнало за намаляване на напрежението, предизвикано от етнически конфликти, и на влиянието на Китай и Русия в региона, смята чешката страна. Пендаровски е подчертал интереса на РСМ за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, най-вече в сферите на енергетиката и отбраната – модернизацията на хеликоптерите руско производство на Северна Македония, например, се извършва от чешкото държавно предприятие LOM Praha, изтъква медията.

В Румъния ще бъде открит център за подготовка на пилоти за F16


Споразумение за намерение за създаването на учебен център за пилоти на F16 в Румъния беше подписано тази седмица между румънското Министерство на националната отбрана, Министерството на отбраната на Нидерландия и компанията Lockheed Martin. Целта на центъра е повишаване на квалификацията на румънските пилоти за изпълнението на широк спектър стратегически мисии, предаде Радио Румъния. За реализацията на проекта Кралските ВВС на Нидерландия ще разположат няколко самолета F16 в Румъния, а американската компания-производител на самолетите ще осигури техническото им обслужване и необходимия инженерно-технически персонал. Северната ни съседка се надява новата база да стане важен регионален център, да се включи в подготовката на украински военни пилоти и да получи европейско финансиране.

40 гръцки острова заменят изкопаемите горива с ВЕИ


Четиридесет острова ще бъдат включени в национална инициатива на Гърция за екологичен преход на островите. Цел на програмата е там изкопаемите горива да се заменят с възобновяеми енергийни източници, съобщи от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева, позовавайки се на гръцкото Министерство на енергетиката. Финансирането на програмата е от стратегическия план за регионално развитие на Гърция и от Фонда за декарбонизация. Според програмата на Крит и още три острова ще бъдат изградени хибридни електроцентрали с мощност до 120 МВт. На други острови ще бъдат построени фотоволтаични централи и вятърни паркове с капацитет до 50 МВт. Започва и електрификация на автомобилния и морския транспорт на островите, което ще ги превърне в екологично чисти.

Само през юли Истанбул е посрещнал 1.87 милиона чужди туристи


През първите 7 месеца на 2023 година Истанбул е посетен от 9.8 милиона чуждестранни туристи, показват данни на окръжната Дирекция по култура и туризъм в Истанбул, цитирана от Турското радио и телевизия. Само през юли градът на Босфора е посрещнал 1.87 млн. чуждестранни гости от 196 държави. Сред тях най-многобройни са руснаците, следвани от германците, саудитците, американците, иранците, французите, британците и др.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, srbija.gov.rs, pretsedatel.mk, balkaninsight.com, greekreporter.com

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14