Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлага се референдум за датата на национален празник

Снимка: архив

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявиха инициатива за запазване на 3 март като национален празник на България. Сред участниците в инициативата, представена от евродепутата Петър Витанов, са бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, президентът Георги Първанов и др. По думите на Витанов, инициативата се появява вследствие на възмущението на хората от предложението за смяна на датата, на която отбелязваме националния ни празник - 3 март, с 24 май, който сега се чества като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Датата 3 март беше защитена като кулминация на вековната борба за освобождение на страната ни от османско иго. Представителите на инициативата обявиха готовност да поставят въпроса за запазването на националния ни празник чрез национален референдум. Според премиера Николай Денков, мястото за такава дискусия е в парламента.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещ понеделник с температури до 37°, на места - краткотрайни валежи

През нощта ще бъде предимно ясно с по-значителна облачност до полунощ в крайните западни райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи. В понеделник, 24 юни, ще е предимно слънчево. Около и след обяд главно над Югозападна България ще се..

публикувано на 23.06.24 в 19:05

Ежедневни полети между София и Бургас за лятото от юли

Националният авиопревозвач “България Еър” поднови своите редовни полети между София и Бургас, съобщи БНР Бургас. От 1 юли стартират редовните полети, като в системата е записано, че ще има ежедневен транспорт до 8 септември, с изключение на 3 юли, 3 и 4..

публикувано на 23.06.24 в 16:04

Местни избори се провеждат в няколко населени места у нас

Местни избори за кметове и общински съветници се провеждат днес на няколко места у нас - в общините Хасково, Благоевград, Кюстендил, Сухиндол, Перник и др. В севлиевското село Батошево избират кмет, след като вотът от редовните избори през миналата година..

публикувано на 23.06.24 в 09:31