За шести път в търговищкото село Пробуда ще се проведе Празник на чесъна – традиционен за населеното място зеленчук, който се отглежда от поколения наред. Местните жители твърдят, че опиталите от пробуденския чесън не спират да го търсят заради вкусовите му качества.
Празничната програма включва кулинарен конкурс за ястие с чесън в четири категории – топло предястие, студено предястие, основни ястия и тестени изделия. Предвидена е също музикална програма и базар в подкрепа на местните производители.
Перник е само на 35 км югозападно от София и всички го познават като "градът на черното злато", или "градът на миньорите". В последните години обаче обликът на Перник се променя и все по-често свързваме града с неговия шумен, пъстър и многолик..
В житието на Св. Дазий Доростолски от началото на 4-ти век е съхранено най-старото описание на Сурва по българските земи: "Защото дори светът да се свърши, лошият обичай не се изоставя, а дори се възстановява в още по-страшен вид. В деня на..
Изкуството на дърворезбата е развивано векове наред по нашите земи. Представлява обработване на дърво чрез изрязване на декоративни мотиви, фигури и сложни изображения . Най-голямо значение занаятът добива през Възраждането, когато дърворезбата..
Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство..