Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хърватски филм с Гран при на Световния фестивал на анимационния филм във Варна

Късометражният филм „Семеен портрет“ на Леа Видакович от Хърватия спечели голямата награда на 19-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна. Наградите бяха обявени на пресконференция от журито в състав Емил Христов, Алис Сае, Раймунд Круме, Ноел Палацо и Роберт Сова, предаде БТА. Заради силното участие на късометражните заглавия журито дава специален диплом и на „Красиви фигури“ на Соткин Верстеген от Белгия. За най-добър пълнометражен филм беше обявен „Демоните на моя дядо“ на Нуно Беато от Португалия. И в тази категория има специален диплом за „Гигантско приключение“ на Едуард Шулд от Перу. 
При детските анимации най-високо е оценен „Не е приказка“ на Малгожата Рибак от Полша. С диплом е отличен „Дива история“ на Алин Кертен от Белгия. Сред студентските филми най-добър според журито е „Източният дъжд“ на Мили Йенкек от Естония, а два диплома отиват при „Косматите“ на Люси Гранек от Франция и „Полупразно“ на Катаржина Орловска от Полша. 
Има награди и за най-добрите хорър и еротични филми, на които бяха посветени специални тематични прожекции по време на фестивала. В първата категория печели „Кактусът“ на Рикардо Кумп, а във втората – „Y” на Матеа Ковач
За най-добър български филм на 19-ия анимационен фестивал във Варна е обявен „Обезличаване“ на Спартак Йорданов. Той получава още награди за дебют и на Съюза на българските филмови дейци. Като млад артист е отличен Том Корито Блумен за филма му „Приятелски огън“

Още от категорията

За 50-и път Софийски международен панаир на книгата

Започва юбилейният Софийски международен панаир на книгата

“Създаваме истории. Създаваме история” е мотото на 50-ия Софийски международен панаир на книгата, който ще се проведе от 5 до 10 декември в Националния дворец на културата. На форума, организиран от Асоциация “Българска книга”, ще се представят близо 170..

публикувано на 05.12.23 в 05:25
Здравка Евтимова

В САЩ издадоха научнофантастичен роман на Здравка Евтимова

Романът „Той носи моето мълчание“ („He May Wear My Silence“) на българската писателка Здравка Евтимова е издаден в САЩ, предаде БТА.  Издателство Starship Sloane покани Здравка Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като през януари..

публикувано на 04.12.23 в 14:45

"Бягащият човек" – да погледнем света с отворени очи

20 авторски плаката и 10 експериментални филма на 14 графични артисти, обединени в един културен проект връщат фокуса на обществото към проблемите, битието и съществуването на "Бягащият човек" (The Running Ones) тук и сега. Артистичната..

публикувано на 30.11.23 в 12:50