Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книга за пътешествието на цар Фердинанд до Южна Америка излезе на португалски

В София беше представена книгата „Пътешествието на царя“ на португалски език. Тя е издадена по инициатива на посланичката на южноамериканската страна Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенели Рейс. Тя представлява разказ на германския журналист Ернст Розелиус за пътуването на цар Фердинанд до Южна Америка през 1927-28 г. 

Цар Фердинанд І
На събитието присъстваха бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс изказа специална благодарност на Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, която е предоставила оригинала на книгата “Пътешествието на царя”, който се съхранява в института. От своя страна Симеон Сакскобургготски благодари за инициативата и припомни, че братът на Фердинанд – Лудвиг Август фон Сакс-Кобург и Гота, е бил женен за дъщерята на бразилския император Педро II – Леополдина.

Предстои книгата да излезе и на български език.

БНР подкасти:

Още от категорията

Здравка Евтимова

В САЩ издадоха научнофантастичен роман на Здравка Евтимова

Романът „Той носи моето мълчание“ („He May Wear My Silence“) на българската писателка Здравка Евтимова е издаден в САЩ, предаде БТА.  Издателство Starship Sloane покани Здравка Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като през януари..

публикувано на 04.12.23 в 14:45

"Бягащият човек" – да погледнем света с отворени очи

20 авторски плаката и 10 експериментални филма на 14 графични артисти, обединени в един културен проект връщат фокуса на обществото към проблемите, битието и съществуването на "Бягащият човек" (The Running Ones) тук и сега. Артистичната..

публикувано на 30.11.23 в 12:50

Отличиха българка от Испания в конкурс за кулинарни книги

"Готварска книга за големи деца“, с рецепти и илюстрации от българската авторка Аля Маркова, спечели два приза от международните награди Gourmand World Cookbook Awards. Това съобщават издателите от „Лист“. Призовете са в категориите „Илюстрация“ и..

публикувано на 27.11.23 в 17:25